Михаил Миков: Животът на Боян Чонос може да вдъхновява всеки млад социалист

Боян Чонос не дочака свободата, а тя изгря без един вдъхновен и смел човек

„Боян Чонос не дочака свободата, а тя изгря без един вдъхновен и смел човек. На 22 години той остава безсмъртен! Животът му може да вдъхновя всеки млад социалист. Нека продължаваме нашата борба, да носим спомена за него и неговия пример за велика саможертва в името на социалистическата идея, за една справедлива и просперираща България.” Това се казва в обръщение на председателя на БСП Михаил Миков до участниците в митинга, който се проведе във Видин на 3 май  по повод 95-тата годишнина от рождението на ремсиста и антифашист Боян Чонос.

Въпреки проливния дъжд десетки видинчани се събраха, за да отдадат почит и да положат цветя пред паметника му. В митинга взеха участие народният представител Филип Попов и председателят на общинския съвет на БСП във Видин Димитър Велков.

Боян Чонос е възпитаник на Видинската мъжка гимназия, на семейството  на Цена и Иван Чонос. Те го възпитават  като пламенен младеж, със силно развито чувство за свобода и справедливост. Със състрадателно сърце, проникнато от огъня на борбата за един по-справедлив живот. Той е пример за интелигентност, богата духовна и политическа култура.

По-късно като студент по право в Софийския университет той продължава да работи в РМС и БОНСС, обогатявайки своя опит в тежката нелегална борба на пролетарска София.

На 1 март 1943 г. при блокадата на Брегово Боян Чонос е заловен и на 13 октомври 1943 г. бива обесен във видинския затвор.