Михаил Миков: Достойнството на войника е преборило и най-модерните военни технологии и машини през Втората световна война

Май 10, 2016 Новини БСП 0 2773

Фактът, че и днес сме тук, показва, че станалото на Кулска територия е важно и значимо, посочи той

„Достойнството на войника е онова, което е преборило и най-модерните военни технологии и машини през Втората световна война, в борбата за освобождаване на света, в борбата не само за свобода, но и за равенство и справедливост”, каза Михаил Миков на честването на Деня на победата в мемориалния комплекс „Катюшата”, край град Кула днес.

Пред паметника на легендарната бойна машина, с която са се водили бойни действия на българо-сръбската граница през есента на 1944 г., бяха дошли полк. Василий Хрушчин, старши помощник военно аташе на Руската федерация в България, подполк. Максим Чередниченко, помощник военно аташе, народният представител Филип Попов, членът на НС на БСП Николай Иванов, кметът на румънския град Калафат Мирча Гуца и десетки граждани.

„Фактът, че и днес сме тук, показва, че станалото на Кулска територия е важно и значимо. Не е толкова голямо като парада на Червения площад, не е толкова аткративно за медиите,  като това, което се случва в София, на паметника на Альоша в Пловдив и в други градове, където признателна България отбелязва годишнината от победата над хитлерофашизма. Но то е много истинско и свързано с усещането и спомена на тези хора, които помнят онези 15  дни през 1944 г., когато Кулският край е бил окупиран от девизията „Принц Ойген”. Нашите деди са ни разказвали и за маршал Толбухин, който от тук е плинарил Белградската операция. Всичко това е история, която ние ще предаваме на нашите деца - да помнят и да уважават паметта на онези, които честно, почтено са се били в тази война за освобождение на света”, каза още Миков.