Михаил Миков: И сега, като по времето на Благоев, капиталът мачка труда

Който днес твърди, че няма ляво и дясно, че няма експлоатация, просто не разбира за какво става въпрос, категоричен е народният представител

"Името и делото на Димитър Благоев са живи не само  в социалистическата идея, с написаното от него, но и с непреходното разбиране за един по-справедлив свят. С онези проблеми, които днес изпитват българските работници, мачкани от капитала - с  нивото на заплащане, с условията на труд, които ги поставят в изключително неблагоприята ситуация,  с разбирането за борба, която е необходима, за да се постигат социални права. С разбирането, че от войната страдат народите, че военните заеми, както по времето на Радославов, се плащат от гражданите и че войната е най-лошото, което може да се случи.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков, който участва в честването на 160 г. от рождението на Димитър Благоев във Видин.

По думите му натрупването на капитала през последните 25 г. оформя обществените отношения по същия начин, по който те са се оформяли в годините след освобождението ни от турско робство.

„Тези противоречия ще продължават да съществуват и въпреки че някои смятат, че това е старо, овехтяло, че няма такива противоречия - има такива противоречия, само че те се решават по друг начин. Работникът  събира багажа и на първата година отива в чужбина, а на втората и третата взима съпругата и детето си, за да има просто по-добър  живот. Който си затваря очите за това, който твърди, че няма ляво и дясно, който твърди, че няма експлоатация, просто не разбира за какво става въпрос”, категоричен бе Миков.

На тържествено разширено заседание на Общинския съвет във Видин той припомни факти от живота на Димитър Благоев, който е бил учител и директор на гимназията в града след прогонването му от царска Русия.

След него Миков поведе шествие от партийната централа до паметника на Димитър Благоев, където бяха положени цветя, а слова произнесоха председателят на Общинския съвет на БСП Димитър Велков и председателят на Българския антифашистки съюз във Видин Владимир Иванов.

Гости на честването бяха и членът на Националния съвет на БСП Николай Иванов, общинските председатели на БСП в Кула д-р Марко Петров, в Ново село д-р Наташа Петкова и в Брегово Николина Ванчева, кметът на община Брегово Милчо Лалов, членове и симпатизанти.