Представиха "Визия за България" в Чупрене

Окт 30, 2018 ВИДИН Новини Избори 0 1176

30.10.2018

Справяне с демографския проблем, развитие на зимния туризъм в Централния Балкан и образователна реформа – са част от исканията на жителите на село Чупрене, Видинско. С тях се срещнаха Боян Балев – член на НС на БСП и председателят на Областния съвет на БСП-Видин Димитър Велков, които представиха проекта „Визия за България”.

"Демографията е най - големият проблем пред нашата страна. Северозападна България е най-бедният регион в Европейския съюз, за най-бедния регион в Съюза, Бойко Борисов обаче не е поискал и цент, съответно ние нищо не сме получили. Това е една от причините икономическите и демографските процеси да се катализират", подчерта Боян Балев. Той добави, че основен проблем е и пътната инфраструктура в региона.  "Всички виждаме регионалния дисбаланс, който се е получил. Сериозно икономическо развитие имат 3-4 големи града. Държавата концентрира огромни ресурси в Южна България, има обаче цели региони в Северна България, в които нищо не се случва. Ние, от БСП, виждаме промените в регионалната политика в няколко посоки", каза още Балев.  Той бе категоричен, че независимо къде живеят в България, хората трябва да имат равен достъп до здравеопазване и образование, равни възможности за икономическо развитие.

„Това са проблеми, които всички ги знаем, за тях носим отговорност и ние самите, но най-вече управляващото правителство. Няма политика към общините в Северозападна България”, изтъкна председателят на Областния съвет на БСП-Видин Димитър Велков. Той добави, че „Визия за България” не е краен документ, а проект. "Целта ни е да обиколим цялата област, за да стигнем до хората  и да вкараме техните предложения в проекта. Ще изготвим визия за всяка община в България, ще помогнем на общините, които са изостанали", заключи Велков.

В последвалата дискусия жителите на село Чупрене споделиха своите предложения и виждания за развитието на проекта „Визия за България”.  Присъстващите бяха категорични, че най-сериозен е демографският проблем. Хората настояха за предприемане на повече мерки за справяне с етническите проблеми и интегриране на малцинствата в обществото. Кметът на община Чупрене Ваньо Костин подчерта необходимостта от т. нар. дуално обучение, което се дава възможност за усвояване на професионални умения чрез работа и директно обвързване с бизнеса.