Жителите на Грамада към БСП: Ще бъдем първата община със затворено основно училище

Nov 15, 2018 ВИДИН Новини Избори 0 1623

15.11.2018

„Всеки момент ще затворят основното училище в Грамада. Заради обезлюдяването са останали малко над 50 деца, които идват от цялата ни община да учат тук. Ще сме общински център  със затворено основно училище”. Това алармираха жителите на града пред народните представители от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев и Милко Недялков по време на представянето на „Визия за България”. Те категорично се обявиха за програма за спасяването на Северозападна България. Хората от Грамада бяха единодушни, че здравните грижи  не достигат до малките населени места. „Отделят милиарди за здраве, а при нас идва зъболекар един път в седмицата, за няколко часа, а личен лекар 3 – 4 пъти в седмицата. Това ли им е здравеопазването на управляващите”, попитаха жителите на Грамада левите народни представители. Депутатът Николай Тишев подробно обясни икономическата част от „Визия за България”, ролята на държавата в нея и подкрепата за бизнеса, а Милко Недялков засегна социалните политики, като наблегна в частта на здравеопазването, образованието и доходите.

Хората от Винарово: Пътищата ни не са оправяни от 50 години

„Пътищата и в селото, и в другите села наоколо не са оправяни от 50 години. Напълно сме изолирани от света. Оставили са ни да изчезнем от Земята.” Това се оплакаха жителите на село Винарово пред народните представители от ПГ на „БСП за България” Филип Попов, Любомир Бонев, Надя Клисурска и Румен Георгиев по време на представянето на проекта „Визия за България”. Всички бяха единодушни пред депутатите, че с тези пенсии са обречени. „Искаме преизчисление на всички пенсии. Искаме и нормално здравеопазване. И ние имаме право на здраве”, категорични бяха хората от Винарово. Според тях държавата е абдикирала и от земеделието,  няма грижа за сектора, а  сме били една от водещите земеделски страни. 

Дунавци: Тотална безработица в града

„Няма никаква работа в Дунавци. Заради това хората избягаха и към големите градове. Вече нямаме млади хора. Изчезваме до няколко години.” Това алармираха хората от град Дунавци пред народните представители от ПГ на „БСП за България” Манол Генов, Георги Гьоков, Явор Божанков и Чавдар Велинов по време на представянето на „Визия за България”. И те се оплакаха от липса на здравеопазване в населеното място, както и от ниските пенсии. Георги Гьоков обясни, че левицата иска преизчисляване на всички пенсии. Народните представители дебатираха Визията с жителите на града часове. Хората и от там настояха да има стратегия за развитие на Северозападна България.  

Негованово и Ново село: На ръба на отчаянието сме!

"На ръба на отчаянието сме. Няма работа. Пълна безработица. Хората бягат от селото." Това споделиха хората от селото пред народните представители от ПГ на "БСП за България" Надя Клисурска, Любомир Бонев и Румен Георгиев по време на представянето на Визията. Според тях държавата е престанала да мисли за обикновения човек. "Пенсиите ни са мизерни и едва свързваме двата края", добавиха те. От Неговановци добавиха, че надеждата им за по-добро бъдеще с изграждането на Дунав мост 2 се е изпарила, защото пътят към него е тесен и пропускателната му възможност обезсмисля моста. Заради многото катастрофи са го нарекли път - убиец. "Къде е регионалната политика, довела до това обезлюдяване и бедност? Нужна е нова земеделска политика", отсякоха жителите на селото. По-късно народните представители се срещнаха и с жителите на Ново село, където хората също споделиха, че заради тежката демографска политика, с всяка изминала година, населеното място се обезлюдява. "И здравеопазването, и образованието са само спомен. Скоро и ние ще изчезнем", казаха те. Тримата народни представители разясниха Визията пред хората, като акцентираха върху социалната и икономическата политика.