Филип Попов: Имаме ли реален план за действие от 12 юли

Юни 23, 2021 ВИДИН Новини Избори 0 576

Това, което предлагаме ще осигури спокойствие и сигурност на всеки български гражданин

Водачът на листата и кандидати за народни представители от „БСП за България“ от Видин участваха в регионална конференция на тема „Северозападен регион – Проблеми и предизвикателства, проекти и решения“. Това е първото по рода си подобно събитие от такъв мащаб, в което участват граждани, браншови и граждански организации и кандидати за народни представители от „БСП за България“ от Видин, Враца, Ловеч, Плевен и Монтана. В конференцията участва и председателят на БСП Корнелия Нинова.

В рамките на два панела бяха очертани основните проблеми на региона, както и предложения за решения. Всеки един от водачите на листи представи в кратко резюме различните секторни политики: Румен Гечев (Плевен) - Икономически и финансови аспекти, Филип Попов (Видин) - Правосъдие, ред и сигурност, Ирена Анастасова (Ловеч) - Образователни и социални аспекти, Александър Симов (Враца) – Културни и граждански аспекти, Атанас Костадинов (Монтана) – Демография, кохезия и екология.

„Една система трябва да се реформира като система, защото тя е жив организъм, който, за да функционира нормално и да е в тонус, е необходимо всички звена и подсистеми да са здрави и да функционират в синергия“, заяви в своето изказване Филип Попов.

Той добави, че не може да си обясни защо се счита, че съдът е по- малко корумпиран от прокуратурата и полицията, да кажем?! Каква е логиката? Как звучи дело на първа инстанция 15 години! Или решение, което се пише 7 години ! На мое парламентарно питане бе отговорено, че за 10 години действие на закона за държавния служител и стотиците осъдителни решения с Страсбург няма нито един регресен иск на държавата срещу виновното длъжностно лице. Сигурен съм, че и в съдебната система е така! Какво казват магистратите на гражданите- ние можем да ви съсипем живота, можем да ви лишим от имота ви и сме НЕДОСЕГАЕМИ. „БСП за България“ сме готови с реален план за действия, който ще осигури спокойствие и сигурност на всеки български гражданин, каза в заключение Попов.

„Северозападна България е най-слабо развитият и беден регион в Европа. За такива региони трябва целенасочена политика и специални мерки. Ние сме предвидили конкретни такива в Закон за Северозапада, който изготвихме още в миналия парламент и обсъдихме с десетки експерти, подкрепиха ни с подписка няколко хиляди души“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. И добави, че над 55 на сто от хората в региона живеят в материални лишения, младите напускат, остават възрастните с ниски пенсии. Преизчисляването на пенсиите е единственият начин те да бъдат чувствително повишени. Внасяме го четири пъти в парламента. Отговорът на другите партии - няма пари - не е верен. Той е оправдание за неоправдано безхаберие към нашите майки и бащи, баби и дядовци, категорична е Нинова.

Във втория панел на конференцията бяха представени проекти за северозапада. Румен Марков (Large Infrastructure Projects) представи стратегически Трансгранични проекти за Северозапада, Камелия Трифонова (председател на ОблС на БСП-Монтана, председател на Гражданската инициатива за Фонд Северозапад) сподели структурна и институционална рамка на Инвестиционния фонд за развитие на Северозапада, Пламен Павлов от Българска Газова Асоциация изнесе презентация на тема „Газификация на отдалечени от преносната мрежа територии и ускорена газификация на Северозапада“, в рамките на събитието беше представен проект „Социална мрежа „Вярвам в теб“, който е пилотен проект за Северозападен регион, презентацията изнесоха Невена Петрова, кандидат за НП 12 МИР и Любомира Бамбова – консултант управление инвестиционни проекти.