Филип Попов: Благодарение на БСП се осигуриха 22 млрд. лева за социални придобивки

Сеп 08, 2022 ВИДИН Новини Избори 0 1047

08.09.2022 г.

„На първо място трябва да продължим досегашните политики, които Корнелия Нинова водеше в тези няколко месеца, докато БСП бе част от правителството. За тези няколко месеца по икономически показатели България постигна много голям напредък. Това в голямата си част се дължи на спирането на кранчето и съответно изтичането на публичните средства към частни джобове.“ Това заяви членът на НС на БСП и водач на листата в 5 МИР Видин Филип Попов в ефира на БСТВ.

Попов коментира, че трябва да се продължат компенсациите на фирмите за високата цена на енергията, както и да се въведе таван върху цените на газа. „Трябва да продължим компенсациите на фирмите относно високата цена на енергията, както тавана върху цените на газа. Преговорите с всички доставчици на газ, включително и „Газпром“, е наша константна политика. Виждаме и протестите в Полша, които са показателни, че санкциониращите страдат, а в същото време руският газ и Русия като доставчик увеличават своите капацитети“, допълни социалистът.

„Трябва да се продължат политиките на социални разходи, защото във времена на кризи, в цяла Европа се увеличават социалните разходи. Това, което БСП направи, е прецедент – 22 млрд. лева за социални придобивки. Безплатни детски градини, увеличаване на минималната работна заплата, на пенсиите, на майчинските, както и намаляване на данъците за работещите млади семейства. Подкрепа на зеленчукопроизводството, безплатни учебници за всички от 1 до 12 клас, безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст – това са само част от от приоритетите, които искаме да довършим“, категоричен бе водачът на видинската листа за мерките и предложенията на левицата.

Той посочи, че редовното правителство е стартирало борбата с корупцията, но очевидно моделът е произвел своята ответна реакция през парламентарните групи на ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. „Наскоро излезе едно изследване, че в близо 70% от гласуванията „Възраждане“ са гласували с ГЕРБ и ДПС. И те реално възродиха модела, а в момента се опитват отново да се върнат и безчинстват в България“, обобщи Попов.

„Моят роден край Видин за съжаление е един от най-бедните региони. Имахме за идея да се стартира облагородяване на индустриалната зона във Видин, за да стане тя по-примамлива за инвеститорите и това да създаде работни места. Надявам се, че ще успеем да го довършим. Както и да довършим изграждането на високоскоростен път от Видин до София. Това, което ние се опитваме, е да премахнем дисбаланса в регионите. Реализирахме това 50% от финансирането за страната ни да отидат за Северна България“, добави той за предложенията, касаещи Видин и региона.

В заключение Филип Попов заяви, че следващият парламент трябва да състави правителство, което милее за интересите на всеки един човек. „Ако хората искат достойно бъдеще за себе си и техните деца, а родителите им да имат достойни старини – на 2 октомври с номер 28, защото показахме, че можем да бъдем отговорна и държавническа партия“, завърши социалистът.