Половината младежи във Видинско са без работа

Май 11, 2012 Новини БСП 0 2274

 Почти половината от активното население във Видинско на възраст между 15 и 35 години е без работа

 

Почти половината от активното население във Видинско на възраст между 15 и 35 години е без работа. Данните бяха обявени на дискусия във Видин, посветена на младежката безработица, в която участваха евродепутатът Илияна Йотова и зам.- председателят на ПГ на Коалиция за България и председател на Областния съвет на БСП Михаил Миков. Датата 11 май, на която се провежда кръглата маса, не е избрана случайно. Днес  президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев откри в Брюксел  мащабната кампания на европейските социалисти срещу младежката безработица. Видин е първият български град, в който се проведе кръгла маса именно на тази тема.

Официално регистрираните безработни младежи във Видинско са 19 процента, но в тази статистика не влизат тези, които не желаят да се регистрират в "Бюрата по труда" и работилите през последната седмица при минимално възнаграждение, каза Тереза Станчева от МО в БСП. Младежите, които нито работят, нито участват в образование или обучение във Видинско са около 40 процента. Това означава, че почти половината от активното население на възраст между 15 и 35 години е без работа и образование и създава условия за така наречената генерационна безработица.

„В европейски план България все още стои добре като процент на безработни в условията на криза заради добрите си резултати отпреди три години. Като темпове на нарастване на безработицата обаче е на първо място в Европа", каза Михаил Миков.

„Десет милиарда евро, които стоят неизползвани от Европейския социален фонд, ще бъдат дадени за младежки програми в Европа", изтъкна Илияна Йотова. Тя допълни, че е направено предложение за всеки млад човек, който завършва своето висше образование, държавата да е тази, която да му подаде ръка. „Ако младият човек четири месеца остане извън трудовия пазар, държавата да му предложи или място, където той да започне, или преквалификация" допълни Йотова.