Филип Попов: Няма причина евроизборите да не се проведат по новите изборни правила

Nov 27, 2013 Новини БСП 0 2229

Няма причина предстоящите евроизбори да не бъдат проведени по правилата на новия Изборен кодекс

Няма причина предстоящите евроизбори да не бъдат проведени по правилата на новия Изборен кодекс. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ, зам.-председател на Комисията по правни въпроси и член на Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс Филип Попов. Той обясни, че срокът за изработване на нови правила за провеждане на избори 6 месеца преди евроизборите, е препоръчителен, а не задължителен и няма причина през май те да не се проведат по новите правила.
Попов подчерта, че изработеният проект за нов Изборен кодекс не е ремонт на стария, а изцяло нов, макар и да запазва част от настоящите правила. По думите му основните насоки на предвижданите в него промени са: въвеждане на машинно гласуване; ЦИК да е постоянно действащ орган, първостепенен разпоредител с бюджетни средства, тоест една професионална изборна администрация; активна регистрация, с цел изчистване на изборните списъци. "Всички тези промени целят единствено правото да бъдеш избиран и да избираш да бъде проведено и да бъде гарантирана прозрачност при отчитането на изборния резултат", категоричен бе той.


За да не сме свидетели на Костинборд - 2, трябва да има машинно гласуване


"Налага се  да се въведе машинното гласуване в България, за да се спрат порочните практики и да не сме свидетели на Костинброд - 2", заяви народният представител. По думите му начинът на гласуване със знак е прекалено формализиран, поради което и на последните избори са се появили редица недействителни бюлетини "само защото една от чертичките на хикса е била изкривена". Според него волята на избирателя трябва да се отрази еднозначно, независими дали ще е с хикс или тикче. "Важното е избирателят да може да изрази своята воля и да гласува за когото от кандидатите или листите иска", коментира Попов.
Той подчерта, че по отношение на машинното гласуване и в самия изборен кодекс ясно е записано на какви критерии трябва да отговарят машините, с които ще се гласува. "Въпрос е на техническо изпълнение и в самата обществена поръчка ще бъдат заложени такива критерии, които да не позволяват по някакъв начин да се компрометира вотът - самите параметри на гласуване, на софтуера и самият хардуер на тези машини няма да позволяват това да се случва", заяви депутатът. Той обясни, че машинното гласуване ще се провежда в секционни избирателна комисия, пред нейните членове, ще бъде максимално опростено и ще бъде въведено в големите секции.


Политическата класа трябва да убеди гражданите да гласуват, а не да ги задължава


На въпрос дали одобрява въвеждане на задължително гласуване Филип Попов отговори, че е въпрос на политическата класа да убеди гражданите да отидат да гласуват. "Може да се въведе задължително гласуване, но е трудно изпълнимо към настоящата ситуация и не знам до колко ще гарантира основните права, свободи и задължения на гражданите, гарантирани в нашата Конституция", обясни той. Депутатът подчерта, че в Европа задължението да гласуваш върви към премахване и оставяне единствено на правото, каквото е залегнало и в нашата Конституция - всеки гражданин, навършил 18г., изпълняващ конституционните и законовите изисквания на страната, има право да изрази своята воля, а не задължение. "Ако искаме да въведем задължение и то да се изпълнява, трябва съответно държавата да го скрепи с определена санкция за неизпълнението му" каза още народният представител. 
На въпрос за идеята да се задължат да гласуват само граждани от определени възрастови категории, той отговори, че ако се задължат само определени граждани, а други - не, това ще е в сериозен конфликт с конституцията. "Има аргументи в ползва и на двете тези. Това е сериозен дебат и не може за няколко дни който и да е да каже "да може и следва да се въведе задължително гласуване" или "не, не следва", заключи Филип Попов.