Филип Попов: На днешното заседание не е нарушен правилникът на НС

Сеп 26, 2013 Новини БСП 0 1681

На днешното заседание на парламента по никакъв начин не е нарушен правилникът на НС и Конституцията

На днешното заседание на парламента по никакъв начин не е нарушен правилникът на НС и Конституцията. Според самия текст председателят открива заседанието, ако присъстват повече от половината народни представители. Забележете в Конституцията какво пише: чл.81 Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители. Това заяви Филип Попов, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по правни въпроси в НС, в ефира на Нова телевизия. Той е на мнение, че текстът за електронната регистрация не трябва да се тълкува толкова тясно. „В този случай кворумът на НС може да зависи и от ЧЕЗ. Хипотетично, има повреда в електронната система, не стига електричество. Какво значи, че няма да има заседание ли? Кворум имаше - 207 депутата“, обясни той.

Вотът е иницииран от ГЕРБ, а те бягат от дебата

На въпрос защо „Атака” не са били в зала, Попов отговори, че всяка парламентарна група има своите права и задължения. „Това, че Атака отсъства определен брой дни поради ангажименти, това си е тяхна работа“, каза той. Според него, важното е, че вотът е иницииран от ГЕРБ, а те бягат от дебата, като не се регистрират.  „Трудно може да се коментира тяхното поведение, защото след 2 минути може да е коренно различно. Първо, трябваше да се внесе вот по цялостната политика, след това преобърнаха, че е вот само за инвестиционното проектиране, обаче мотивите не са много ясни. Трето, вносителят на вота не се регистрира и бяга от дебата по този вот. Какво е конструктивното в тези действия?“, попита той. Филип Попов обясни, че ако е имало внесен вот на доверие към правителството, може да се приеме, че е задължение на управляващите да осигурят кворум.  

 

Има нужда от МИП, общините нямат такъв капацитет

 „Министерство на инвестиционното проектиране беше създадено без да се раздува излишно администрацията. Ако колегите от ГЕРБ бяха останали в зала, за да изслушат изложените доводи по темата, щяха да разберат, че техните мотиви за вота са абсолютно несъстоятелни, фалшиви и са предположения, непочиващи на здравия разум. Това министерство е създадено, защото капацитетът на общините не е в състояние да подпомогне и развие големи инфраструктурни проекти. Говоря за проекти над 10 млн.лв. То се формира и защото кадастърът в България е въведен едва на 25%. Има нужда от това министерство“, обясни Попов.

Депутатът заяви, че всяко правителство води своя политика и преценява каква ще бъде структурата, с какви министерства и как да ги ситуира, така че да изпълни своята програма. „Едно министерство не се създава за 3 дни и това е ясно на всеки нормален български гражданин“, заключи Филип Попов.