Филип Попов: Евроизборите трябва да са по новия Изборен кодекс

Сеп 13, 2013 Новини БСП 0 2059

„Идеята е до месец май, догодина, Изборният кодекс да бъде окончателно готов и на предстоящите избори за Европейски парламент, вече да сме с нов такъв”, заяви в ефира на БНТ Филип Попов, депутат от ПГ на КБ и зам

„Идеята е до месец май, догодина, Изборният кодекс да бъде окончателно готов и на предстоящите избори за Европейски парламент, вече да сме с нов такъв”, заяви в ефира на БНТ Филип Попов, депутат от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание.  Според него, няколко са основните неща, залегнали в проекта за нов Изборен кодекс. На първо място, той посочи вида на изборна система - пропорционална със задължителни или не преференции, или втори тип изборна система – Немската, която  е смесена. „Второто важно нещо е видът гласуване, начинът на гласуване и поетапното въвеждане на машинно такова в по-големите секции, тези които са с над 20 хиляди избиратели. Това се отнася най-вече за големите градове”, поясни той. Попов допълни, че видът изборна администрация е третата важна тема. „Тя трябва да е във вариант експертна изборна администрация, постоянно действаща. Централната избирателна комисия трябва да се избира след публични изслушвания и обсъждания от Народното събрание” , обясни народният представител.

Депутатът от КБ сподели и намерението в проекта за Изборен кодекс да залегне равнопоставеност на субектите, които участват в изборите. По думите му, обсъжда се и вариант, в който предизборната кампания в обществените медии да е безплатна. „Непредставените в парламента партии да могат безплатно да се изявяват в тези медии, а що се отнася до частните медии, там може да се търси някакъв преференциален пакет, от който да се възползват, т.е. държавата да има вариант да плаща”, поясни Попов. Той подчерта, че това не е държавна помощ за частни медии, а държавна помощ за политически сили, които не са представени в парламента. Депутатът коментира и въвеждането на машинно гласуване, с което, според него, до голяма степен ще бъде отстранен субективизма.  „Мисли се и за въвеждане на електронно гласуване, но трябва да отчетем, че това е приложимо, когато всеки един български гражданин разполага с този набор от инструменти, от средства, правещи го ”електронен” гражданин. Това е нормално и е въведено в редица европейски държави, но все пак трябва да се съобразим и с нашата реалност”, завърши депутатът от КБ.