Филип Попов: Задължителното гласуване ще ни отдалечи от европейските практики

Янр 18, 2014 Новини БСП 0 1628

Считам, че правото да изразиш вот е право, а не задължение, каза депутатът от КБ Филип Попов пред Дарик радио

Считам, че правото да изразиш вот е право, а не задължение, каза депутатът от КБ Филип Попов пред Дарик радио. Той продължи, че подкрепата на тезата за задължително гласуване ще ни отдалечи от европейските практики. Попов обясни, че за въвеждането на задължително гласуване ще са нужни промени в Конституцията, защото там е записано, че това е право, а не задължение на българските граждани.

В отговор на въпрос, Филип Попов каза, че на предстоящите европейски избори ще се създаде базата на така наречената активна регистрация или списък на гласуващите български граждани, целта на който е да преодолее проблемите с така наречените „мъртви души” на изборите. „Този списък ще важи след европейските избори, но това не означава, че хората, които искат да изразят вота си, няма да бъдат допуснати да гласуват, въпреки че не съществуват в този списък с активната регистрация”, поясни той.

Депутатът от Коалиция за България посочи промените в проекта за изборен кодекс, предложени от коалицията: въвеждане на машинно гласуване, въвеждане на професионална изборна администрация – членовете на ЦИК да бъдат избирани от Народното събрание, след провеждане на обществена дискусия, след едно своеобразно интервю на кандидатите пред обществото, активната регистрация, предложението за номериране на бюлетините, което ще избегне до голяма степен възможността за подмяната им и др. „Това ще отговори на очакванията на обществото за едни по-прозрачни избори”, категоричен бе Филип Попов.