Филип Попов: С насрочването на референдум Плевнелиев показа, че се държи като партиен лидер

Янр 30, 2014 Новини БСП 0 2020

Предложението за задължително гласуване бе предложение на ГЕРБ

Предложението за задължително гласуване бе предложение на ГЕРБ. Желанието за насрочване на референдум за задължително гласуване от президента Росен Плевнелиев показва, че той се държи като партиен лидер. Считам, че задължителното гласуване ще ни отдалечи от европейската практика. Това заяви народният представител от ПГ на КБ Филип Попов в ефира на Нова телевизия. Според него в Конституцията е записано, че задължителното гласуване е право, а не задължение. „За да се въведе задължително гласуване, трябва да се промени Конституцията, по съответния ред“, обясни депутатът. Той припомни, че има решение на КС и по отношение на електронното гласуване, в което се казва категорично, че е противоконституционно, защото не може да се гарантира запазване тайната на вота, а по отношение на изборната ни система заяви, че са били направени широки обсъждания по въпроса.
 
Този референдум е опит за реабилитация на кодекса Фидосова
 
„Този референдум е опит за реабилитация на кодекса Фидосова. Според мен това е нежелание от страна на ГЕРБ, а явно и на президента, новият Изборен кодекс да влезе в сила до предстоящите евроизбори”, смята Попов. Той попита защо по времето на предишното четиригодишно управлението не е имало подобни предложения от страна на ГЕРБ, а те стават факт именно сега? По думите му референдум трябва да се прави, когато има изключително важни въпроси за обществено обсъждане, включително и от историческа гледнa точка. „Ако се съчетаят избори и референдум, ще настъпи много сериозно изпитание за изборната ни система. Дори електронното гласуване няма да бъде достатъчно ефективно, защото няма да стигне времето до изборите за изграждането на системата. Имайте предвид, че в България не е натрупано в достатъчна степен електронно гражданство“, поясни той.
 
На въпрос, свързан с възможността да се провежда предизборна агитация на различен от българския език, Филип Попов заяви, че в проектът за нов Изборен кодекс няма предложение за агитация на различен от българския език. „Имайте предвид, че майчин е различно от разбираем език. Този въпрос не е обсъждан на група в БСП, а моето мнение е, че агитацията трябва да се провежда на разбираем за българските граждани език“, каза още той.