Филип Попов: Инженерите на АБВ да изградят новия си дом върху други основи

Фев 02, 2014 Новини БСП 0 1579

Вчера беше емоционално

Вчера беше емоционално. В крайна сметка инженерите на АБВ, другарите Първанов и Петков, бяха едни емблематични фигури в политиката и в БСП. Само, че аз мисля, че честно и почтено би било инженерите да заградят новия си дом върху други основи, а не да ползват 120-годишната история на БСП, само за да оформят покрива и забият вътре знамето на собственото си его. Това заяви Филип Попов, народен представител от ПГ на КБ и член на НС на БСП, в ефира на БНР. Той обясни, че всеки един е важен, ако реши да се върне в БСП, но когато работи за БСП и кандидатите на партията, за разширяване на влияние и идеите на БСП, а не само заради самото връщане и отворените врати. „Той трябва да се върне с идея и работа за БСП“, допълни той.

По повод коментар, че някои от изброените имена, на които е снето политическото доверие, не са присъствали на срещи на АБВ, Попов заяви, че не е необходимо да ходят на сбирки, за да работят за АБВ. „Имаме прекалено демократичен устав и никой не може против волята му да бъде задържан там“, добави той.

„Имаше много изказвания с болка от случващото се, защото в техните кампании бяха впрегнати всички сили на БСП, на местни структури, хиляди социалисти, които работиха за тях. Аз го разбирам като едно абсолютно предателство“, каза народният представител.

На въпрос дали има и други хора, които все още не са попаднали в списъка със снето доверие, но симпатизират на АБВ, той отговори, че все още не са се позиционирали. „Предстоят ни европейски избори, а след това местни. Те имат време да решат къде да се позиционират и ако решат да работят за АБВ, да обявят позицията си ясно, за да може БСП да си структурира предизборната кампания“, заяви депутатът.

В която и да е друга партия, мерките щяха да бъдат много по-тежки

На въпрос дали решението за снемане на политическо доверие излъчва страх, той отговори, че в която и да друга е партия, ако се е случило това, мерките са щели да бъдат много по-тежки - изключване. „Снемане на политическо доверие е тежка мярка, но не смятам, че това е послание-заплаха. Срокът за 1 година е уставно правило. Смятам, че е изпратено посланието, че БСП има ясна позиция по отношение на такива действия, които са директно насочени не само срещу БСП, но и срещу нейното ръководство и ПЕС, срещу кандидатурата, която всички ние гласувахме на Мартин Шулц. Дори инженерите на АБВ гласуваха за тази кандидатура“, поясни Попов.

Фалшива обява е, че АБВ е новото ляво

По мнение на народния представител изборите се определят по броя гласове и реализирани мандати. Според него разпространяваната теза, че АБВ ще работи за разширяването на БСП и излизането от тясно партийните рамки е фарс. „Тази фалшива обява, че АБВ е ново ляво, а на национално ниво подкрепя ГЕРБ, на европейско ЕНП. Има една приказка не ме гледайте какво говоря, а какво върша. Те се явяват като наши опоненти в рамките на лявото пространство, защото техните гласове няма да дойдат от дясното, а ще дойдат от лявото пространство. И един мандат да реализират и 30 000 гласа да вземат, то е удар по БСП и ПЕС“, каза Попов. По неговите думи БСП никога не се е оплаквала. „Тя има достатъчно богата история, за да не се оплаква, а да работи до изпълнение на нашите предизборни ангажименти на национално ниво и тези, които ще поемем като част от формацията на ПЕС. Редица ангажименти от нашата предизборна програма са включени в програмата на правителството, голяма част от тях вече са изпълнени“, обясни депутатът.

АБВ посочват проблеми, но не и решения

Относно предложенията на АБВ, Попов попита как например ще решат проблема с демографския срив. „Сякаш до сега не са били в България и изведнъж идват отнякъде, забелязват и посочват някакви теми, които са общоизвестни и не откриват топлата вода. В същото време не предлагат конкретни мерки, бързи, които да могат да се реализират в рамките на един мандат, за да се решат тези проблеми“, коментира той.

В самата идея за референдум президентът разделя обществото – за и против

„Президентът трябва да бъде обединител. В самата му идея за референдум той разделя обществото – за и против“, каза Попов. Той обясни, че референдумът за Белене не е реализиран от президента, защото всеки един референдум е изразител на определена политическа позиция, която трябва да се види до колко е подкрепена в обществото. „Президентът е представител на цялата българска нация“, допълни той. По неговите думи въпросите не са абсолютно ясни и даде пример с този за интернет гласуването. Според Попов първо отнема 30 сек, за да се прочете, а по същество се питат хората трябва ли да се ползва интернет, което е неадекватно. „Има едно конституционно решение по повод на кодекса „Фидосова“, когато ГЕРБ отново се опитаха да въведат електронното гласуване. Няма нищо лошо в него, но по никакъв начин не се гарантира основната конституционно закрепена стойност - тайната на вота. По този начин има решение на Конституционен съд в Германия. Хипотетично какво пречи на един работодател да събере 30 електронни подписа на своите служители и да гласува, както прецени за добре от вкъщи или електронна зала. Кой ще го контролира? Сега е въведено машинно гласуване, наблюдатели на всички етапи на процеса“, обясни той.

Да гласуваш е право, а не задължение

По отношение на задължителното гласуване, Попов е категоричен, че всяка форма на упражняване на задължение, самият акт да накараш хората да отидат до урните, отнема правото им на свободен избор. „В Конституцията е записано, че това е право. Трябва ли да я променим, защото президентът след 2 дни, като е чул исканията на ГЕРБ в Изборния кодекс, той ги формулира като въпроси?“, попита народният представител.

„Аз съм против мажоритарното гласуване, защото тази система ще остави голяма част от българския избирател абсолютно непредставен и ще се засили купеният вот“, каза той.

Депутатът от КБ заяви, че темата за референдума е влязла в дневния ред на парламента. „Като тема за дебат в пленарна зала ще се обсъди на председателски съвет и със самите групи. До края на месеца или началото на другия би трябвало да влезе в пленарна зала, но не считам, че това седи на дневен ред. Това е опит за подмяна на темите, които са наистина важни за България и хората“, заключи Филип Попов.