Филип Попов: ГЕРБ няма да спечели избори по новия Изборен кодекс, защото той е прозрачен

Фев 06, 2014 Новини БСП 0 2066

БСП ще направи всичко възможно да спечели изборите, както и всяка една друга партия, но само с позволените от закона средства и методи

БСП ще направи всичко възможно да спечели изборите, както и всяка една друга партия, но само с позволените от закона средства и методи. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ, зам. - председател на Комисията по правните въпроси и член на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Филип Попов. По думите му изявленията на председателя на временната комисия за изработване на нов изборен правилник, че ГЕРБ няма да се върне на власт с новия изборен кодекс, се базират на факта, че той е абсолютно прозрачен. "Няма да има разнасяне на чували, няма да има „Костинброд – 2”, бюлетините ще се печатат в печатницата на БНБ, ще се избере ЦИК от високи професионалисти, което е зададено и в проекта за Изборен кодекс. С тези прийоми, с които работеха ГЕРБ, няма как да се върнат на власт при новите условия", категоричен бе Попов. По повод на спекулациите, че новият Изборен кодекс не е изработван при пълна прозрачност, той заяви, че в него са включени всички предложения на неправителствени организации, които са участвали в изработването му. "Приемането на кодекса „Фидосова” в малките часове преди Коледа, не считам, че беше приет по-прозрачно. Всички направени предложения ги има в кодекса", каза още депутатът.

Формализирането на начина, по който се отразява вота на избирателите с "Х", доведе до много недействителни бюлетини

По думите му формализирането на начина, по който се отразява вота на избирателите с "Х" е довело до много недействителни бюлетини, които са били отчетени. Според него дали знакът ще бъде изкривен от едната или другата страна или ще бъде отчетен като кръст зависи от секционните избирателни комисии и представителите на партиите, които са в тях. 

"В моя изборен регион – Видин, това беше съществен проблем. Хората отиваха и искаха да изразят своята воля и изведнъж се оказа, че в секционните избирателни комисии, където ГЕРБ имаше превес, бюлетини, в които беше отбелязано номер 5, но хиксът беше изкривен, бяха зачетени за недействителни", обясни народният представител.

Преференцията от 7 % е достатъчно представителна и съдържа в себе си мажоритарен елемент

По отношение на преференциите Попов коментира, че предложението е те да са 7%, защото трябва да се достижими, но и достатъчно представителни, за да може да се пренареди листата. Той обясни, че именно това е мажоритарният елемент в преференциалното гласуване. На въпрос за въвеждането на немската избирателна система, при която половината кандидати са избирани пропорционално, а другата мажоритарно, Попов обясни, че тя няма как да бъде въведена в България в момента, защото при вписаните в Конституцията брой на депутатите - 240, тя няма да работи.

Той обясни, че и в новите изборни правила уседналостта остава 6 месеца. "Тук не става въпрос само за уседналостта, а за изконни и конституционни права на всеки гражданин да избира и да бъде избиран", поясни народният представител.