Филип Попов: Парламентът и правителството доказаха, че работят

Фев 19, 2014 Новини БСП 0 2373

Този парламент доказа, че може да работи

Този парламент доказа, че може да работи. Правителството също. Това заяви Филип Попов, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по правни въпроси в предаването Референдум на БНТ. „То повиши майчинските, цената на електричеството спадна и направи редица други неща в социалната сфера, защото имаше дефицит в социалната сфера през изминалите четири години. Сега се стараем той да бъде преодолян, за да може България да заеме достойно  място в Европейския съюз”, продължи той

„Случилото се в парламента не следва да се тълкува като напрежение, а по-скоро като сблъсък на различни гледни точки”, каза Попов. Според него този, който предложи по-добра и защитима идея, е по-лесно да убеди обществото в правотата си. Той поясни, че във всяка една човешка дейност, във всяка една работа, за да се постигне определен резултат, са необходими компромиси. „Тези компромиси обаче не трябва да надхвърлят рамките на върховенството на закона, на Конституцията, т.е. компромис, но не на всяка цена. За да има резултат, трябва да има компромис от всички парламентарно представени партии, а и не само – а в цялото ни общество”, категоричен бе депутатът от Коалиция за България.

Относно прозрачността на изборите, Попов каза, че сега в Кодекса е залегнало наблюдателите да участват в целия изборен процес. „Освен това  ще има камери в централната, районните и общинските избирателни комисии”, поясни той. Попов обясни, че мнението и на Венецианската комисия, и на ОССЕ за новия Изборен кодекс е категорично, а именно, че този Изборен кодекс е стъпка напред към демократичността и прозрачността на изборите. „Ако държим адекватно да отговорим на обществените очаквания, трябва да направим всичко възможно в парламента да гласуваме този проект и новият кодекс да е вече действащ за евроизборите. Разчитам на далновидността и държавническото мислене на депутатите, така че предстоящите европейски избори да бъдат проведени по нови правила, които в по-голяма степен да гарантират прозрачността и демократичността на изборите и реалното отразяване на вота на българските граждани”, заключи Филип Попов.