Филип Попов: Венецианската комисия бе категорична, че новият Изборен кодекс е една крачка напред към демокрацията и прозрачността

Фев 22, 2014 Новини БСП 0 1612

Новият Изборен кодекс е оценен положително от Венецианската комисия

Новият Изборен кодекс е оценен положително от Венецианската комисия. Категорично бе казано, че новият кодекс е една крачка напред към демокрацията и прозрачността в сравнение със сегашния. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и член на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Филип Попов в ефира на БНТ. Той подчерта, че с промените в Изборния кодекс по много по-демократичен и прозрачен начин се защитават интересите на българските граждани, а именно тайната на вота. За да се гарантира тайната му, се въвеждат наблюдатели, на практика в целия изборен процес. Още, чрез промените в него, всички актове стават обжалваеми. Той позволява и структурни промени в ЦИК. Попов обясни, че сред другите промени в кодекса е и въвеждането на машинно гласуване, като с тази мярка се цели именно избягване на контролирания вот. „Когато се въвежда този тип гласуване е съвсем нормално то първоначално да бъде експериментално. Да не забравяме обаче, че подобна възможност пред гражданите нямаше в Изборния кодекс на Фидосова“, обясни Попов. По думите му за де се избегне въпросният контролиран вот, бюлетините ще се печатат като ценни книги, съдържащи в себе си съответните защити, като холограмна защита, серийни номера и други специфични белези. „Това е нужно, за да не се стигне отново до случаи, като този в Костинброд“, подчерта той.

Не е справедлива преференция, която позволява на 5% от гласоподавателите да променят водача на листата, за сметка на останалите 95%

"Преференцията за евроизборите бе предложено да бъде 7%, като ГЕРБ предложиха процентът да е 5, с което ние се съгласихме. Имаше диспути по тази тема, като в крайна сметка НС стигна до извода, че когато не е отразена преференцията, тоест не е отбелязано предпочитание към някого от кандидатите от избирателя, то се счита, че той е съгласен с подредбата в листата“, обясни депутатът. По думите му ако не e бил въведен текстът, гласящ, че нереализираната преференция се разпределя към водача на листата, то самата преференция нямаше да е справедлива. „Смисълът на текста се свежда до това, че за да не се променя вота от малкото на брой хора, не е коректно точно те, гласоподавателите, формирали именно минималния праг от 5%, тоест преференцията, отбелязвайки друг представител от листата, той да стане водач в нея, за сметка на всички останали 95% от избирателите“, обясни Филип Попов.

Активната регистрация е решение, което може да се справи с фантомите в изборните списъци

Проблемът с фантомите в списъците, посочи Филип Попов, е труден за решаване. „Бяхме заложили активна регистрация. Това предложение бе наше и аз, както и моите колеги гласувахме за него. За да се реши кардинално този проблем, трябва да задължим всички граждани в чужбина да си подадат регистрация в съответното посолство или консулство, за да може данните да се обработят от ГРАО и да се знае кой от къде гласува“, каза още той.