Спирането от служебното правителство на проекта за строеж на пътя Видин – София е геноцид към региона

Сеп 13, 2014 Новини БСП 0 1636

Протест срещу спирането на проекта за строеж на път Е 79 Видин – София организираха кандидатите за народни представители от листите на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ от Врачанска област

Протест срещу спирането на проекта за строеж на път Е 79 Видин – София организираха кандидатите за народни представители от листите на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ от Врачанска област. Протестният митинг се проведе на изхода на Мездра, след моста по пътя към София. В него участваха и стотици граждани от Враца, Мездра и съседните селища. Причината за недоволството е, че служебното правителство обяви намерение да извади от Оперативна програма транспорт 2014-2020 г. проекта за модернизация на пътя Видин-София за сметка на изграждане на други обекти. „Спирането от служебното правителство на проекта за строеж на пътя Видин – София, при осигурено финансиране, е неприемливо за БСП и гражданите на Северозапада. На практика това е геноцид и посегателство към този регион.” Това заяви водачът на листата на социалистите във Враца Георги Божинов на протеста.

Той продължи, че средствата са пренасочени към магистрала „Струма”, но за БСП това е неприемливо. „Тунелът „Кресна” е най-скъпото пътно съоръжение в Европа и няма да се примирим, че инфраструктурата на Северозапада отново е пренебрегната”, заяви Георги Божинов. „В същото време от АПИ съобщиха, че модернизацията на пътя остава приоритет и ще се финансира по програмата "Транзитни пътища VI" с пари от републиканския бюджет и заем от Европейската инвестиционна банка. На практика, ако това бъде допуснато, проектът ще бъде лишен от сигурно финансиране с европейски средства за сметка на несигурни обещания за бъдеще време”, уточни той.

Общата прогнозна стойност на участъка Видин-Монтана-Враца е 500 млн. евро. Стойността на "Транзитни пътища" - VI, съгласно решение на Министерския съвет, е 300 млн. евро при 50% държавно съфинансиране, т.е. цифрите се разминават. Има съгласуван с банката списък от отсечки, подготвени от АПИ, за който предстои мисия на ЕИБ за оглед на ключови участъци и окончателно утвърждаване.

Божинов посочи, че без подобряване на пътната инфраструктура към Дунав мост 2, в който бяха инвестирани над 200 млн. евро, той не може да даде очакваните резултати. Пътят Видин - София веднъж вече бе жертван през изминалия програмен период 2007 - 2013 г.

Участниците в протеста блокираха за две минути моста на изхода на град Мездра към София. Преминаващите коли с клаксоните си изразиха подкрепа на протеста.

„Когато такава кауза обединява младите хора, които са тук, медиите и цялата общественост на региона, силата става непреодолима. Ние преградихме моста край Мездра в знак на протест само за две минути. Но ние не преграждаме трафика на пътя, нито стопанския и икономически живот на страната”, заяви Георги Божинов. „Ние искаме да преградим една пагубна за Северозапада и за България политика. А на 5-ти октомври трябва да я преодолеем категорично”, убеден е водачът на врачанската листа на коалиция „БСП лява България”.

В протестната акция взеха участие всички кандидати от листите на „БСП лява България” от четири области- Видин, Монтана, Враца и Софийска област. Протестите се проведоха на различни места по трасето на пътя Видин – София.