Кандидат-депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ-Видин: Защо ГЕРБ работи за частна фирма, вместо за държавната болница?

Сеп 25, 2014 Новини БСП 0 1574

Кандидати за народни представители от ГЕРБ публично обявиха, че ако спечелят изборите на 5 октомври, още на следващия ден ще отворят във Видин инвазивна кардиология на една частна фирма

Кандидати за народни представители от ГЕРБ публично обявиха, че ако спечелят изборите на 5 октомври, още на следващия ден ще отворят във Видин инвазивна кардиология на една частна фирма.  Те, изглежда, много искат да останат в историята на града с нещо значимо, та дори и това да е унищожението на държавната болница, а те да са нейните екзекутори. Това заявиха на пресконференция Филип Попов и Николина Ванчева от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Опитите на частната фирма да заработи на територията на МБАЛ „Св.Петка” не успяха и тя не получи лиценз, защото не отговаря на законовите изисквания. Модерното лечение на инфаркт и на сърдечно-съдови заболявания обаче е необходимост за пациентите от Видинска област и затова от бюджета на здравното министерство, докато управляваше правителството,подкрепяно от БСП, бяха отпуснати 1,4 млн. лв. за изграждане на инвазивна кардиология в държавната болница.

Изпълнението на проекта е в ход и в кардиологичното отделение се извършва мащабен ремонт. Приключила  е и процедурата за закупуване на ангиограф - апаратът, с който се осъществява инвазивното лечение при инфаркт на миокарда, както и при различни съдови нарушения. МБАЛ „Св.Петка” е осигурила и висококвалифицирани специалисти от водеща столична болница, които да работят в инвазивната кардиология.

Въпреки това ударите срещу областната болница продължават и „загрижената” за видинчани частната фирма е готова да постави на риск живота и здравето на всички пациенти от областта. Въпреки че искът й срещу МБАЛ „Св.Петка” бе отхвърлен от съда, през този месец тя се е сдобила с изпълнителен лист и е наложила запор на сметките на болницата като обезпечение за бъдещи вземания.

Това действие е обжалвано в съда, но докато той се произнесе нормалното функциониране на болницата е застрашено, а в този акт освен всичко друго прозира и опит за предизборен натиск върху работещите в здравното заведение, чиито заплати може да се забавят заради блокираните сметки.

На фона на този остър проблем, от ГЕРБ открито застават зад интересите на частната фирма, без да ги е грижа за държавната болница и хората от Видинско.

В предизборната си кампания те включват в актива си на „благодетели” санирането на МБАЛ „Св.Петка”, което бе извършено в техния мандат.

Какси са фактитие?

Бордът на директорите на МБАЛ „Св.Петка”, който бе назначен по времето на ГЕРБ и който я ръководеше до края на 2013 г. , я е оставил със задължения от 5 млн.лв. Докладът от финансовия одит показва, че към 31 декември 2013 г. с наличните си активи болницата не може да покрие натрупаните задължения. От всичките 5 млн.лв. борчове най-много са към доставчиците – 3,9 млн.лв. В това число са и задълженията за 2,1 млн. лв. по договора за енергийна ефективност, проекта с който от ГЕРБ се хвалят. Наистина той е полезен и с него са помогнали, но са оставили друг да плаща сметката.

Ако бяха загрижени за болницата, колкото сега са загрижени за частното дружество, едва ли щеше да се стигне до закриването на инфекциозното отделение и отделението по урология, което се случи в техния мандат.

Или може би се надяват, че хората са забравили тези факти от предишните години и няма да оценят, че днес освен откриване на държавна инвазивна кардиология, предстои откриване на отделение по рехабилитация и физиотерапия и се подготвя възстановяване на инфекциозното отделение.