Млади социалисти от Видин протестираха срещу спирането на влакове

Янр 16, 2015 Новини БСП 0 2305

30 младежи от МО на БСП във Видин, водени от областния си лидер Димитър Велков и от председателя на Областия съвет на БСП Марияна Петрова, подкрепиха протеста срещу закриването на влакове, който се проведе в Мездра днес на обяд от 11 до 12 ч

30 младежи от МО на БСП във Видин, водени от областния си лидер Димитър Велков и от председателя на Областия съвет на БСП Марияна Петрова, подкрепиха протеста срещу закриването на влакове, който се проведе в Мездра днес на обяд от 11 до 12 ч. В демонстрацията участваха граждани, железничари и представители на синдикатите, а гара Мездра бе избрана заради ключовото й значение като железопътен център за линиите в Северна България.

Освен от видинските социалисти протестът бе подкрепен и от представители на БСП от Монтана и Враца. Преди седмица председателят на БСП Михаил Миков призова членовете на партията да се включат в протестите за спасяване на БДЖ.

„Безумното унищожаване на държавните железници трябва да спре”, заяви на пресконференция Михаил Миков в коментар на решението на управляващите да извадят 38 влака от разписанието и да съкратят маршрутите на още 10. По думите му въпросът е част от неолибералната политика, проповядвана и от първото правителство на ГЕРБ, която разглежда държавните железници винаги като губещи, а не като най-икономичен и социален транспорт. „Политика, която не държи сметка за това, че именно държавата предоставя субсидия, защото става въпрос за най-екологичния, най-социалния транспорт – транспорт, който е вписан и в бялата книга на Европа и който подлежи на развитие”, допълни Миков.

Междувременно БСП във Видин стартира подписка срещу закриването на железопътни линии.