Михаил Миков във фейсбук: В БСП се гордеем с постигнатото от поколенията преди нас

Авг 11, 2015 Новини БСП 0 2578

Греши този, който си мисли, че може да заличи спомена, като боядисва паметници по тъмно

„В профила си във фейсбук някой си, наречен Асен Генов, писал вчера нещо по адрес на събора на Бузлуджа и подкрепил казаното от него с фотоколаж, който осмива по неприемлив начин паметника на връх Бузлуджа“. Това коментира  председателят на БСП Михаил Миков в профила си във фейсбук. Той припомни случая с обругаването на паметника на антифашистката съпротива пред централата на БСП, който беше боядисан с блажна боя. Миков подчертава, че в  последствие съдът оправдава извършителя, защото боядисването и рушенето на паметници било форма на изразяване на политическо мнение. „Щетите върху паметника, казал съдът, били отстраними, затова и деянието не било толкова укоримо“, коментира председателят на БСП. По неговите думи идеята за боядисване на паметници у нас не е нова, нито е оригинална. „Вече поне няколко пъти "смели" представители на гражданското общество обикалят нощно време със спрейове и блажна боя и дават израз на политическите си убеждения по отношение на различни паметници“, допълва той.

Паметниците носят поуката на историята на българския народ. Народ без история не е народ

Миков посочва, че щетите върху паметника са само материалният израз на целия този процес. „Паметниците носят поуката на историята на българския народ. Народ без история не е народ. Обругаването на собствената ни история не е патриотично. То или обслужва чужди интереси, или пък е проява на ниско самочувствие и комплекси“, пише още Миков. Според него, ако боята се отстранява лесно, както е констатирал съдът, то натрапчивите опити за споделяне и насаждане на нечие ниско самочувствие или комплекси върху цял народ не се отстранява толкова лесно. „Затова и вероятно липсва подобна констатация в оправдателната присъда“, допълва председателят на БСП.

„Ние в БСП не се срамуваме, че сме българи, не се срамуваме от историята на България и се гордеем с всичко постигнато от поколенията преди нас. Всеки, който си мисли, че може да заличи спомена от това, като боядисва по тъмно, дълбоко греши“, категоричен е Михаил Миков.