Михаил Миков: Българският миньор ежедневно понася риска за живота си, през тежкия труд до безсънните нощи

Авг 17, 2015 Новини БСП 0 3079

Председателят на НС на БСП Михаил Миков поздрави българските миньори по случай техния професионален празник

Председателят на НС на БСП Михаил Миков поздрави българските миньори по случай техния професионален празник. В поздравителните адреси, изпратени до председателя на СФМ „Подкрепа“, председателя на Минно-геоложката камара проф. Д-р Лъчезар Цоцорков и председателя на ФСНМ Валентин Вълчев, Миков изразява своето уважение към миньорската професия, като добавя, че тя не е просто работа или знаят, а призвание.

„Българският миньор ежедневно понася несгодите на работния ден – от риска за живота, през тежкия физически труд, до безсънните нощи. Когато отбелязваме празника на тези смели мъже и жени, е най-подходящо да изразим не само своята дълбока признателност, но и преклонение и възхищение“, добавя лидерът на социалистите. Миков припомня, че БСП винаги е водила политика в подкрепа на добивната промишленост. Той уточнява, че в периода 2013 – 2014 г. правителството, с участието на левицата, е предприело редица стъпки за подкрепа на отрасъла и в частност на въгледобива.

„На два пъти бе увеличена цената на въглищата, а след освобождаване на износа на електроенергия се достигна до рекордни добиви“, допълва той. В своето поздравление до миньорите Михаил Миков е категоричен, че минната промишленост заема значимо място в българската икономика, превръщайки се в перспективен сектор, в който неуморно се трудят хиляди работници и специалисти.

„Независимо от огромния технологичен напредък, рисковете, свързани с упражняването на миньорския труд, са все така реални. Това е професия за хора, притежаващи физическа сила и психическа издръжливост и без техните ежедневни усилия индустриалният напредък на страната ни би бил невъзможен“, заявява в своето писмо Михаил Миков.