Михаил Миков: Имаме шансове да спечелим изборите в редица областни градове и не само в тях

Авг 23, 2015 Новини БСП 0 3269

Най - важното е политиката на кандидатите ни за местната власт да бъде съобразена с левите стандарти и с нашата платформа

„Имаме шансове да спечелим изборите в редица областни градове, но и не само в тях.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването “Неделя 150“ по БНР. Той бе категоричен, че за партията е важно да запази силни позиции в местната власт. „Но по-важното е политиката на кандидатите ни за местната власт да бъде съобразена с левите стандарти и с нашата платформа”, подчерта той. 

По думите му процесът на преливане на леви избиратели към АБВ вече е изживян. Той смята, че левите избиратели отново ще подкрепят автентичната левица БСП и заради дясната политиката, водена от АБВ. „За нас е ясно, че ние сме единствената лява алтернатива на сегашното управление, в което АБВ участват”, каза още Миков.

Според лидера на социалистите предстоящите избори няма да бъдат честни. „Те ще бъдат повод за по-малко доверие в институциите, управлението, в държавата. Това е големият въпрос, който се подминава от битката за спечелване на места с всички средства”, каза той. Според Миков ГЕРБ залагат на управлението на всяка цена. „Управление, което обаче не дава онези резултати, които хората очакваха”, допълни той. По думите му сегашното управление не е направило  реформи в интерес на гражданите, а в полза на едрия бизнес. „Те подкрепят и кметове от други партии в предишни мандати, само за да могат да отчетат политически резултат”, обясни Миков.

С оглед на предстоящата политическа битка на кметските избори, Михаил Миков смята за пропаганден шум проверките по бензиностанциите. „Знаем, че за последните пет години господин Танов е шеф на митниците в четири от тях, и изведнъж сега започват констатации, като че ли чак сега се разбира за проблема”, каза председателят на БСП и уточни, че в този период от 5 г. Танов само една година не е заемал поста. „Това означава, че Борисов имаше 4 години възможност да направи нужните промени”, подчерта Миков. Той бе категоричен, че хората са чувствителни към цените и качеството на горивата. Според него става въпрос за запазване на една специфична политика към едрия бизнес и увеличаване на неравенството между хората.

Председателят на БСП коментира и изявлението на руския президент, в което Владимир Путин изрази готовност за сътрудничество със страната ни по всички въпроси, включително в енергетиката. Според Миков в това изявление няма нещо ново, защото то препотвърждава позицията, която почива на обективните реалности. „България е член на Европейския съюз и НАТО. Смятам, че руските политици, включително и президентът, винаги са си давали сметка за обективните реалност, дори и тогава, когато е договарян „Южен поток” и големите проекти. Става въпрос за интереси, които са общи – на Русия, на България и в крайна сметка и на Европейския съюз по отношение на енергийните трасета. Не става дума само за "Южен поток". Да не забравяме и Бургас-Александруполис, който бе прекратен от предишното правителство на Борисов”, обясни Миков. Според него ако се реализират перспективни енергийните проекти, които не преминават през България, то нашето място като транзитна страна на Балканите ще бъде загубено. Председателят на БСП каза още, че не вижда защо Европа трябва да се захранва с газ от Турция, а не от България. „Затова европейците трябва да променят позицията си за газовата тръба, защото в случая страната ни е ощетена”, коментира той.

Председателят на БСП смята също, че няма апокалиптичност заради това, че в съседните ни държави се случват редица промени.  „И в съседните страни  има функционираща държава, има органи, има и институции, които действат и по никакъв начин това не би трябвало да се отразява сериозно на способността на нашето правителство да действа. Пресилено е да очакваме някакво спокойствие, особено когато виждаме мигрантския поток при проблема с бежанците, който съществуваше при действащи правителства. Очевидно надхвърляше границите на една страна и способностите на едно правителство да действа, т.е. има големи процеси, в които едва ли можем да се оправдаваме с някакъв политически процес в някоя от съседните страни", подчерта председателят на БСП.

Миков коментира и оставката на Алексис Ципрас и я определи като логичен ход  след противоречивото поведение на бившия гръцкия премиер по отношение на връзките с Европейския съюз по повод финансовите  договорености и дълг на Гърция. „Очевидно той стигна до едно решение, което е временно. В по-далечна перспектива за по-сериозните наблюдатели е ясно, че този дълг трудно ще се връща”, коментира Михаил Миков.

Председателят на БСП каза още, че в Европа се наблюдава олевяване, което не може да бъде спряно и олицетворено с един или друг лидер. Според Миков този процес е продиктуван от хората, които искат друга политика - все повече справедливост, държава, която да се бори с големите неравенства, искат и друг прочит след неолибералния модел.