Михаил Миков: По-често да се наслаждаваме на красотите и забележителностите на България!

Авг 30, 2015 СОФИЯ Новини БСП 0 2467

Организираното туристическо движение е опора на българския патриотизъм

"През годините туристическото движение дава възможност на хората да се запознаят с природните, културните и историческите забележителности на нашата страна и да се включват в усилията за тяхното опазване и популяризиране. Организираният му характер допринася за това много млади хора да бъдат закърмени с възхищение и любов към България. Така то се превръща в опора на българския патриотизъм". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по повод 120-та годишнина от началото на организираното туристическо движение у нас. 

„2015 г. е вероятно годината, в която най-малко туристи предпочетоха България. Уви, изглежда това е и годината с безпрецедентно ниска посещаемост на българи в българските курорти. Няма по-категорична оценка за безсилието на едно правителство да се възползва от прелестите на собствената си държава и да жертва цели икономически браншове в името на мъгляви каузи“, посочва лидерът на социалистите. „Затова изглежда все по-реалистична тъжната констатация, че няма кой друг, освен самите ние, българите, да вземем нещата в свои ръце – като бъдем солидарни и като по-често избираме да се насладим на красотата на българската природа. Като се наслаждаваме на красотите и забележителностите й, помагаме на България и възпитаваме в патриотичен дух бъдещите поколения“, отбелязва Миков в своя Фейсбук профил.

Предлагаме на Вашето внимание пълния текст на публикацията:

Приятели,

Преди точно 120 години, в края на август 1895 г., стотици хора се отзовават на поканата на Алеко Константинов и се включват в неговата инициатива за изкачване на витошкия Черни връх. Тогава е създаден и първият клуб на туристите в България, който по-късно се трансформира в първото българско туристическо дружество, носещо името на големия наш писател и пътешественик. Днес дружествата са над 160.

През годините туристическото движение дава възможност на хората да се запознаят с природните, културните и историческите забележителности на нашата страна и да се включват в усилията за тяхното опазване и популяризиране. Организираният му характер допринася за това много млади хора да бъдат закърмени с възхищение и любов към България – както гласи поговорката: „Опознай Родината, за да я обикнеш!“. Така организираното туристическо движение се превръща в опора на българския патриотизъм.

Да познаваш и обичаш собствената си държава означава да имаш отношение и да изпълниш задължение – и двете неподвластни на исторически епохи и политически устройства. Днес, повече от всякога, България и много нейни граждани, чието препитание зависи от туризма, се нуждаят точно от тези нагласи. В резултат от недалновидната политика на българското правителство то допусна санкциите и контрасанкциите да станат ключов елемент от външната ни политика, без обаче да има характера да поиска от Европа да бъде солидарна и с България и да ни компенсира за щетите, които търпим ежедневно. Същото това правителство се отнася пренебрежително към собствената си история, като руши с лека ръка паметниците си и обектите на своята култура.

2015 г. е вероятно годината, в която най-малко туристи предпочетоха България. Уви, изглежда това е и годината с безпрецедентно ниска посещаемост на българи в българските курорти.  Няма по-категорична оценка за безсилието на едно правителство да се възползва от прелестите на собствената си държава и да жертва цели икономически браншове в името на мъгляви каузи.

Затова изглежда все по-реалистична тъжната констатация, че няма кой друг, освен самите ние, българите, да вземем нещата в свои ръце – като бъдем солидарни и като по-често избираме да се насладим на красотата на българската природа. Като се наслаждаваме на красотите и забележителностите й, помагаме на България и възпитаваме в патриотичен дух бъдещите поколения!