Михаил Миков: България и българските граждани нямат бъдеще с това управление

Сеп 04, 2015 Новини БСП 0 2074

Трябва да върнем политиката в местното управление. Ще се борим за 6-7 областни града

„Не знам дали управляващото мнозинство има бъдеще, защото властта го сплотява. България и българските граждани обаче нямат бъдеще с това мнозинство и с това правителството”.  Това заяви в ефира на bTV председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че политиката не трябва да се гради на базата на лични нападки. „Борисов, кабинетът му и мнозинството са олицетворение на дясната политика, която е вредна за българските гражданите. Трябва да върнем политиката в Народното събрание, в общините”, категоричен бе той.

Михаил Миков заяви, че БСП е имала ясна позиция по антикорупционния закон още преди парламентарната ваканция. „Гласувахме „против”, защото този закон по никакъв начин не кореспондира с намеренията на вносителите и със заглавието си”, заяви той. Лидерът на левицата подчерта, че има достатъчно органи – Сметна палата, БОРКОР, Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси, Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество и това, че ги прехвърлят в друг закон само дава време на управляващите да се отчетат пред Брюксел, че нещо се прави по темата корупция. Според лидера на левицата трябва да се прилагат законите, а не всеки път да се прави нов закон, да се създава нова институция и да се насочват едни пари, за да се харчат, а резултат да няма. Миков припомни шума, с който бе създадена Комисията за конфликт на интереси и попита какво е излязло от нея – едно тефтерче. Той подчерта, че резултатът от специализираната прокуратура и специализирания съд, освен всички хвалебствия, е, че сега се освобождава шефът на специализираната прокуратура.

Миков заяви, че вчера цинично е прието средствата от държавния бюджет за образование, които са били ограничени за тази година, да се насочват към частните училища. По думите му тема на правителството би трябвало да бъде това, че има 13 хил. първокласници по-малко от децата, които би трябвало да започнат училище тази година, а 50% от децата в първи клас са от бедни семейства. „Ние се занимаваме с измислени теми. Нека да видим как можем да осигурим на тези деца образование и то не само помощ за първи клас”, призова той. Миков подчерта, че проблемът с невъзможността за достъп до образование става все по-сериозен.

По темата за бежанците Михаил Миков заяви, че и правителството, и МВР не дават убедителни доказателства на партньорите за капацитета на България. „Още преди австрийската трагедия, на 18 август изпратих писмо до министър Бъчварова за изнесените факти и призовах да се вземат мерки, защото има рискове България да бъде замесена по тежък начин и това да ни съсипе за Шенген. Исках да се проведе заседание на Народното събрание, председателят Цецка Цачева отказа”, припомни той.

Помолен да коментира дали БСП би влязла в управление с ГЕРБ при разпадане на настоящото мнозинство, Миков бе категоричен, че няма на базата на какво да се стигне до такъв вариант поради дълбоките идейни и политически различия между двете партии.

Трябва да върнем политиката в местното управление. Ще се борим за 6-7 областни града

„Има общини, където очевидно изборите и политиката са подменени от обществените поръчки, от финансовите отношения, от смачкването на политическия пейзаж в името на власт и бизнес”, заяви лидерът на левицата. Михаил Миков изтъкна, че това е голям проблем за България, а не само за БСП. „БСП присъства стабилно в местната власт. Трябва да се опитаме да запазим и разширим присъствието си в общинските съвети и най-важното да върнем политиката в тези органи, които до такава степен бяха деполитизирани, че се превърнаха единствено в корпоративни субекти, а не в политически”, категоричен бе председателят на БСП. На въпрос какъв резултат очаква на предстоящите избори, той обясни, че БСП има шансове да спечели 6-7 областни града.

Лидерът на социалистите коментира предизборните развития в местните партийни структури в Пазарджик и Видин, които в последните седмици предизвикаха вниманието на медиите. Миков отбеляза, че във всички партии има шум при определянето на кандидатурите за предстоящия вот.

„За Пазарджик имаше решение, още в началото на годината, за пълен цикъл отчети и избори, което не беше изпълнено. Резултатите на пазарджишката организация са лоши. Имаше опит да бъде прекаран през задния двор кандидат на АБВ на конференцията на БСП в Пазарджик. Делегатите обаче се оказаха на висота и блокираха този опит на определени фактори на ръководството на пазарджишката партийна организация това да се случи. При тайното гласуване той е класиран на трето място. Оттук насетне е необходимо спокойно и трезво да се оздрави тази организация”, обясни председателят на БСП. „Кандидатура ще има по решение на Националния съвет на БСП. Тя няма да бъде извън това, което другарите от Пазарджик са предложили на НС”, увери той.

„Има места, на които имаме партньорства с АБВ – може би над 20, но това не е самоцел”, подчерта Михаил Миков. Председателят коментира изказванията на лидера на АБВ, че те са се оказали по-широко скроени заради подкрепата си за кандидати на БСП, която не е подкрепила техния кандидат в Пазарджик. „Кой е по-широко скроен ще кажат избирателите, както и каква е оценката за широката скроеност, която води до компромиси с политиката и политическите принципи в името на властчицата”, отбеляза лидерът на социалистите. Миков припомни, че АБВ участват в едно дясно управление, а социалният министър, който е излъчила, е апологет на увеличаването на пенсионната възраст до 67 години за мъжете и 65 за жените.

В коментар на събитията около партийните номинации във Видин председателят на БСП отбеляза, че се отива към подкрепа за една изключително непопулярна кандидатура. „При тази ситуация смятам, че трябва да има намеса на националното ръководство. Това са въпроси, които днес ще се обсъждат на Национален съвет. При нас решенията се вземат от колективни органи”, посочи Михаил Миков. Той подчерта, че в 99% от случаите местните организации са определили и кандидатурите, и подреждането на партийните листи.