Михаил Миков: Щабовете на БСП работят на пълна пара

Сеп 04, 2015 Новини БСП 0 2564

Отиваме с една добра кондиция към предстоящите местни избори

„Щабовете на БСП функционират на пълна пара, отиваме с една добра кондиция към предстоящите местни избори”. Това заяви пред медиите председателят на БСП след заседание на Националния съвет на партията. По думите му днешното заседание е стъпка към окончателното утвърждаване на кандидатите за кметове в отделните общини. Той определи пленума като ангажиран – с много изказвания и обсъждания. Миков благодари на организационния отдел за свършената за много кратко време работа, изразяваща се в приети оценки за състоянието на няколко общински партийни организации, за да се стигне до налагане на определени оздравителни мерки в тях, паралелно с провеждането на кампанията. „Знаете, че в нашата партия не става така сменянето на ръководители, на ръководства, както в други партии. Това става след сериозна дискусия, със солидни аргументи и с гласуване в Националния съвет”, поясни лидерът на социалистите. „Спомняте си, че на Конгреса бях заявил, че ние трябва да утвърдим колективното ръководство. В този смисъл решенията на НС, включително и по тези понякога оспорвани въпроси, това е най-добрият път, по който върви партията и е доказателство за демократичност във вземането на решения”, каза още Миков.

За ситуацията в БСП-Видин Миков уточни, че напускащите около 100 членове общинската организация не напускат партията, а се местят в друга такава на левицата, тъй като не са съгласни с водената от местното ръководство политика.

Миков обясни, че предприетите оздравителни мерки в няколко общински организации с определянето на организационни съвети ще подобрят единството в партията, особено където има изгубено доверие и то тепърва трябва да се изгражда. „Това не е санкция, а поемане на отговорност. БСП за разлика от партиите-проекти има свое колективно ръководство. При другите лидерът раздава оценки и правосъдие”, каза още председателят на БСП.

Бойко Великов: До момента НС на БСП е утвърдил кандидат-кметове за 223 общини

„В кампанията преди предстоящите местни избори до момента са проведени общо 263 общински конференции. В резултат на това издигнахме кандидат-кметове за 223 общини, утвърдени с решение на НС на БСП. На днешното заседание бяха утвърдени още 15 кандидати за кметове на общини”. Това обяви зам.-председателят на БСП Бойко Великов. Той допълни, че са утвърдени и трима кандидати за кметове на областни центрове – за Габрово е Лена Енева, за Пазарджик – Стоян Парпулов, а за Хасково - Божидар Драганов.

Великов обобщи, че кметовете, издигнати от БСП за самостоятелно участие, са 75% от общия брой на кандидатите, 15% ще бъдат издигнати от леви коалиции, преди всичко от формата БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, а 8 кандидати ще бъдат издигнати от инициативни комитети. „Във връзка с предприети организационни мерки НС на БСП въвежда и мярка „Организационен съвет”, след комплексна негативна оценка на три общини – Пазарджик, Аксаково, Област Варна и община Златарица, област В. Търново”, съобщи Великов. Според него във видинската организация протичат тревожни процеси, като още преди две години в НС на БСП е постъпило искане и решение на Областния съвет за сваляне на доверието на Пламен Трифонов, но НС на партията и Контролната комисия не са се произнесли. „Ние следим процесите, които протичат там и ще вземем решение на предстоящото заседание в края на другата седмица, за да отчетем всички конкретни факти и аргументи”, допълни Великов.

Янаки Стоилов: БСП е призвана да покаже, че тя е партията на мнозинството в Пазарджик

„В Пазарджик, където зависимостите са изкласили най-много и политиката е изтласкана най-далеко, на БСП е призванието, в конкуренция с другите основни партии, да покаже, че тя е партията на мнозинството на гражданите на Пазарджик“. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той обясни, че не се разформироват организации и според него те имат по-голям потенциал от този, който показват в момента. „Прекратява се мандатът на съществуващото ръководство и се възлага на организационен съвет, излъчен от НС, да взаимодейства с нашите организации, като се започне от основните и всички други форми, като се привлекат хора от общинската организация. Това не изключва дори и досегашното общинско ръководство в неговата пълнота и разнообразие, но с поемане на преки отговорности за организационно укрепване и политическо засилване да се развият заедно с предизборната кампания“, обясни той. Според Стоилов работата, която е трябвало да бъде свършена за последните месеци, сега трябва да се направи за дни и седмици. „Знаем, че е много трудно, но това е нашата цел. Поемаме риска да засилим позициите и възможните резултати на БСП в такава трудна обстановка“, категоричен е зам.-председателят на БСП. „БСП и АБВ могат да обсъждат подкрепа на обща кандидатура за изборите, но изглежда, че някои погрешно са разбрали, че това означава напред определянето на даден човек“, подчерта той. Според него взетото решение от Националния съвет на партията може да окуражи голяма част от твърдото ядро на БСП и голяма част от разколебаните избиратели на БСП.