БСП внесе предложение за премахване на Синята зона във Видин

Освен хаос в паркирането и движението в централната градска част и невъзможност за нормално придвижване на превозни средства и пешеходци

Общинските съветници от БСП във Видин внесоха предложение в Общинския съвет за премахване на Синята зона в града и за създаване на нова организация на движението в централната градска част, като се възстанови двупосочния режим на движение и бъдат заличени паркоместата за кратковременно платено паркиране по улиците, засегнати от промените при въвеждането на Синята зона.

Мотивите за внесения проект за изменение на Наредбата за организация на движението на територията на община Видин са следните:

„Считаме, че въвеждането на платено паркиране чрез обособяването на „Синя зона” и съпътстващата промяна в плана за организацията на движението е грешка в политиката и управлението на Община Видин.

Ние се обявихме срещу тази идея още при първоначалното й обсъждане в края на 2012 г. като изтъкнахме аргументите си в нарочно писмо до тогавашния кмет Герго Гергов и председателя на ОбС Видин Пламен Трифонов. Изминалите три години доказаха правотата на нашите притеснения.

Освен хаос в паркирането и движението в централната градска част и невъзможност за нормално придвижване на превозни средства и пешеходци, след  въвеждането й Синята зона носи и финансови загуби на Община Видин.  Приходите за 2013 г., 2014 г. до 31.10.2015 г. са 116 924 лв., а само разходите за заплати на назначените 10 инкасатори през този период са 123 032 лв., т.е. реализирана е загуба в размер на 6 108 лв.”

Първото решение за създаване на Синя зона е гласувано от Общински съвет Видин през 2010 г. по предложение на кмета от ГЕРБ Румен Видов, а бе въведена през 2013 г. в мандата на кмета Герго Гергов.

Премахването на Синята зона и създаването на нова организация на движение бяха сред предизборните обещания на БСП. Общинските съветници социалисти ще разчитат на подкрепа от колегите си от останалите групи в Общинския съвет, тъй като предложението им е съобразено с желанието на видинчани и са в интерес на хората от най-бедния регион в България.