БСП иска намаляване на таксите за детски градини във Видин

Tаксата за детска градина да се намали от 44 на 22 лв. за град Видин, от 26,40 лв. на 22,00 лв. за град Дунавци и от 17,60 лв. на 10 лв. за селата

Групата общински съветници на БСП във Видин внесе предложение до Общинския съвет за намаляване на таксите за детски градини на територията на общината.  Те предлагат таксата за детска градина да се намали от 44 на 22 лв. за град Видин, от 26,40 лв. на 22,00 лв. за град Дунавци и от 17,60 лв. на 10 лв. за селата. Намаление се предлага и за дневната такса на деца на 5 и 6 г., които подлежат на задължително предучилищно образование - от 1,70 лв. на 0,85 лв.

„Община Видин е в тежка демографска ситуация, която произтича от застаряване на населението, ниската раждаемост и продължаващата миграция в чужбина и в други по-развити райони на страната. По данни на националната статистика, доходите на работещите са едни от най-ниските в сравнение с останалите общини областни центрове, като в същото време имаме относително високо равнище на безработица, т.е. хиляди семейства, които живеят със средства под социалния минимум. Част от политиките, с които Община Видин може да противодейства на негативната тенденция към обезлюдяване, е като осигури благоприятни и атрактивни условия, с които да задържи младите семейства тук. Стъпка в тази посока е предоставянето на висококачествени услуги в детските заведения, които да са съчетани с финансово поносими условия”, се казва в мотивите към проекта за решение.

В него се припомня, че на последното си засаденаие на 29 януари т.г. Общинският съвет  взе решение, срещу което БСП остро реагира и гласува против, за закриване, сливане и преобразуване на детските градини на територията на  Община Видин и за съкращаване на 47 щатни бройки персонал.

„Смятаме, че икономиите, които ще реализира общината чрез това решение, следва да бъдат отразени в размера на таксите, като те бъдат намалени. Предлагаме и отпадането на предвидената в наредбата такса за седмична детска градина, тъй като на територията на общината няма такава”, поясняват социалистите.