Димитър Велков: Детските градини във Видин да станат филиали на софийските, за да няма грижа общината

През първите 100 дни на местната власт нашата група се утвърди като единствената последователна, но конструктивна опозиция в Общинския съвет

Община Видин закрива и слива детски градини, за да си намали разходите с около 500 хил.лв. – мярка, срещу която общинските съветници от БСП в местния общински съвет реагираха остро на последната сесия, но мнозинството на ГЕРБ, РБ, ДПС и земеделците я гласуваха.

„Като иска да прави икономии за сметка на децата, общината да направи детските градини във Видин филиал на софийските, така ще й падне един товар от раменете”, каза на пресконференция председателят на групата общински съветници от БСП Димитър Велков. Според него решението за закриване на детски градини ще затрудни много семейства и най-малкото, което може да се направи, е икономиите, които ще реализира общината, да бъдат отразени в размера на таксите, като те бъдат намалени. Групата на социалистите вече е внесла такова предложение и Велков изрази надежда, че то ще бъде подкрепено.

„През първите 100 дни на местната власт нашата група се утвърди като единствената последователна, но конструктивна опозиция в Общинския съвет. Съветниците от БСП единствени не подкрепихме увеличаването на дълговете на общината с 2 млн.лв. чрез теглене на нов заем. Ние гласувахме и срещу нереалистичния бюджет за 2016 г., както и план-сметката за чистота, но застанахме зад всички решения, свързани с свързани с кандидатстване на общината по евопроекти, които ще създадат работни места и ще подобрят градската среда”, посочи Димитър Велков.

Той изрази съжаление, че управляващото мнозинство е отхвърлило  предложения на БСП, които са били в интерес на видинските граждани като премахването на Синята зона и приемането на Наредба за прозрачност на общинските разходи.