Филип Попов: В мандата на кабинета „Борисов-2“ няма да се строи пътят Видин - Монтана

Заради 150 дка земя към Дунав мост 2 ли земеделското министерство иска да се „отърве“ от професионалната гимназия в Дунавци, пита общинският съветник Димитър Велков

„ГЕРБ заблуждава, че прави нещо за Видин. В мандата на сегашното правителство няма да се прави нито скоростният път от Видин до Монтана, нито жп линията Видин – Медковец. Това се вижда от отговорите на техните министри на наши питания в Народното събрание и от документи, гласувани от кабинета“. Това съобщи на пресконференция народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. Той се позова на приетата Средносрочна оперативна програма за изпълнение на Стратегията за развитие на пътната инфраструктура в Република България 2016-2022, от която става ясно, че евентуалното строителство на пътя Видин – Монтана ще започне чак през 2019 г., т.е. проектът няма да се реализира в мандата на настоящото правителство. В нея не е включен и обходът на Димово, който трябваше вече да е готов, ако процедурата не бе прекратена от второто служебно правителство на ГЕРБ. В тази връзка Попов цитира и стенограми с отговори на служебния министър Екатерина Захариева и министър Лиляна Павлова, както и на Ивайло Московски за решението му да се откаже от модернизацията на жп линията Видин – Медковец. Народният представител изрази притеснението си, че Видин и регионът стават все по-недостъпни заради лошото състояние на всички съществуващи алтернативни шосета Видин – София.

Димитър Велков: Защо земеделското министерство иска да се „отърве“ от гимназията в Дунавци?

Попов съобщи, че ще зададе въпрос към министъра на земеделието за намерението Професионалната гимназия по селско стопанство в град Дунавци да бъде преобразувана от държавна в общинска. Председателят на групата общински съветници от БСП в Общинския съвет – Видин Димитър Велков изрази опасение, че това е стъпка към закриване на учебното заведение. Не е изключено целта да са апетитните земи на гимназията, 150 дка от които са на околовръстния път на Видин към Дунав мост 2.
Освен, че е единственото училище, което подготвя кадри за селското стопанство, то е и единственото, което осигурява възможност за обучение на социално слаби младежи, за които се осигурява безплатен пансион, обяд и вечеря. През 2015 г. гимназията е получила от Министерството на земеделието и храните 318 хил.лв. за издръжка. Община Видин едва ли ще може да поеме този допълнителен разход с оглед на тежкото финансово състояние, в което се намира, коментира Велков.
По думите му след закриването на детски градини в община Видин, това ще е следващо антисоциално действие на управляващите.