Съветници от БСП: Не влязохме в задкулисно съглашателство

ГЕРБ имат цялата власт – президент, министър-председател, кмет и договорено мнозинство в Общински съвет Видин

„ГЕРБ имат цялата власт – президент, министър-председател, кмет и договорено мнозинство в Общински съвет Видин. Кметът на общината има пълния комфорт да управлява и в това всесилие има нужда от коректив, какъвто ние ще продължим да бъдем. Защото един от принципите на демокрацията е плурализмът. Макар че сме само петима общински съветници, ще продължим да представляваме интересите на видинските граждани“.

Това се казва в позиция на общинските съветници от БСП във Видин, след последната сесия на местния Общински съвет на 30 март т.г., която бе представена на пресконференция днес.

"Поводът е приемането на управленската програма на кмета Огнян Ценков, която беше подкрепена от ГЕРБ, РБ, ДПС, местната коалиция „Единни за промяна” и ЗС „Ал. Стамболийски”.  

„Гласуването очерта управляващото мнозинство в Общинския съвет, в който ние оставаме опозиция”, заявяват съветниците-социалисти и пояснават, че решение не е самоцелно и не е, за да се противопоставят напук.

„Очевидно е, че както на национално ниво, така и в местния парламент, БСП се явява единствената опозиция и алтернатива на тази политика, която се грижи за интересите на 1-2% от българските граждани и израз, на която са –закриването на детски градини, училища и лечебни заведения”, каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов, който също все участие в пресконференцията.

В позицията на общинските съветници се казва още:

„Общинският съвет е политически орган и ние сме в него, за да правим политики и да отстояваме позиции в името на гражданите на Видин, а не за да участваме в корпоративно-договорна демокрация и задкулисно съглашателство. Моралът в политиката и честното отношение към избирателя предполага именно това – да отстояваме идеите, заради които сме получили доверието на хората. На изборите през октомври 2015 г. ние предложихме леви стандарти в местната власт и не можем да отстъпим от тях и да подкрепим дясното управление на Община Видин.

Програмата за управление на кмета коренно се разминава с нашето разбиране за социална, справедлива и силна община. Ние не можем да подкрепим намеренията за декапитализация и разпродажба на общинско имущество, ликвидиране на общински дружества и унищожаване на общинското здравеопазване.

В раздел I, т.3а е записано : „Ликвидация на ДКЦ 1, ДКЦ 2, ДКЦ 3 и изваждане на сградния фонд от капитала на дружествата”, но никъде в документа, включително и в раздел VIII „Подобряване на здравните и социални услуги” -  няма и дума за развитие на общинската поликлиника и на общинско здравеопазване.

Не можем да подкрепим документ, който ни обещава писането на поредните стратегии и ни предлага неясни пожелателни форми без конкретика.

Не можем да не признаем, че сме впечатлени от желанието на кмета да лобира за четирилентов път Видин – Ботевград. За какво лобиране може да става въпрос, когато управляващата партия, към която той принадлежи, извади проекта за пътя от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020” и за него няма пари?”

 

Ето и пълният текст на документа:

 

ПОЗИЦИЯ

на групата общински съветници от БСП в Общински съвет Видин

 

Уважаеми съграждани,

На 30 март 2016 г. Общински съвет Видин прие „Програма за управление на кмета на община Видин за мандат 2015-2019 година”.

Гласуването очерта управляващото мнозинство в Общинския съвет, в който ние оставаме опозиция.

Това решение не е самоцелно и не е, за да се противопоставяме напук. Общинският съвет е политически орган и ние сме в него, за да правим политики и да отстояваме позиции в името на гражданите на Видин, а не, за да участваме в корпоративно-договорна демокрация и задкулисно съглашателство.

Моралът в политиката и честното отношение към избирателя предполагат именно това – да отстояваме идеите, заради които сме получи доверието на хората. На изборите през октомври 2015 г. ние предложихме леви стандарти в местната власт и не можем да отстъпим от тях и да подкрепим дясното управление на Община Видин.

Програмата за управление на кмета коренно се разминава с нашето разбиране за социална, справедлива и силна община. Ние не можем да подкрепим намеренията за декапитализация и разпродажба на общинско имущество, ликвидиране на общински дружества и унищожаване на общинското здравеопазване.

В раздел I, т.3а е записано : „Ликвидация на ДКЦ 1, ДКЦ 2, ДКЦ 3 и изваждане на сградния фонд от капитала на дружествата”, но никъде в документа, включително и в раздел VIII „Подобряване на здравните и социални услуги”  - няма и дума за развитие на общинската поликлиника и на общинско здравеопазване.

Не можем да подкрепим документ, който ни обещава писането на поредните стратегии и ни предлага неясни пожелателни форми без конкретика.

Не можем да не признаем, че сме впечатлени от желанието на кмета да лобира за четирилентов път Видин – Ботевград. За какво лобиране може да става въпрос, когато  управляващата партия, към която той принадлежи, извади проекта за пътя от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020” и за него няма пари?

ГЕРБ имат цялата власт – президент, министър-председател, кмет и договорено мнозинство в Общински съвет Видин. Кметът на Общината има пълния комфорт да управлява и в това всесилие има нужда от коректив, какъвто ние ще продължим да бъдем. Защото един от принципите на демокрацията е плурализмът и макар че сме само петима общински съветници, ще продължим да представляваме интересите на видинските граждани.