БСП пита: 10 млн. лв. ви се досвидяха, та спряхте обходния път на Димово

Социалистите са включват в протестите в събота и неделя с искането за незабавно стартиране на строителството на спрения от ГЕРБ обход

„Не може държавата да харчи милиарди левове, а да няма 10 млн. лева за изграждане на обходния път на Димово. Нашата позиция е последователна и ще продължим да настояваме за незабавно възобновяване на спрения от ГЕРБ проект за строителство на околовръстния път на град Димово и с.Бела”, каза народният представител от БСП Филип Попов след среща в Димово.

Тя бе инициирана по решение на местния Общински съвет, за да се предприемат незабавни мерки за разрешаване на проблемите с тежкото състояние на участъка от международния път на територията на общината. На срещата обаче не дойдоха поканените депутати от ГЕРБ и РБ, регионалният министър Лиляна Павлова и изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Димовчани не са съгласни да чакат строителството на високоскоростния път Видин – Ботевград, което няма да стартира преди 2019 г., за да бъде изнесено движението извън населените. В момента трасето на международния път Е-79 минава през центъра на град Димово и селата Бела, Скомля и Медовница. Искането им е правителството да осигури средства за ремонт на разбитите улици и изграждане на обходното трасе.

Проектът беше стартиран от правителството на Орешарски, беше проведена обществена поръчка за избор на изпълнител, но второто служебно правителство на ГЕРБ я прекрати.

Народните представители от БСП Михаил Миков и Филип Попов два пъти са задавали въпрос в 43-тото НС за обхода на Димово – един към служебния министър Екатерина Захариева и един към Лиляна Павлова, на който тя отговори на 22 януари 2016 г., но чийто отговор не удовлетворява исканията на живеещите не само в Димово, но и във Видинска област.

„За пръв път чухме от нейния отговор, че имало малък обход и голям обход и че нямало смисъл да се прави малкия обход, както тя определи проекта на правителството на Орешарски”, каза Филип Попов. Големият обход на Павлова обаче няма как да стартира преди 2020 г. и това по никакъв начин не ни удовлетворява, коментира председателят на инициативния комитет Тодор Илиев.

От получено в Община Димово писмо от Агенция „Пътна инфраструктура” става ясно, че: ”Проект „Подготовка на проект Видин – Монтана – Враца” е предвиден за финансиране по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г. Подготовката включва изготвяне на на идеен и технически проект, ПУП-ПП, археологически проучвания, ОВОС и др. подготвителни дейности. Формулярът за кандидатстване за финансиране на проекта е в процес на подготовка”.

Това доказва само едно, че тепърва ще правим проект, за да бъде изработен проект, а реалното строителство кой знае кога ще започне, но видно от отговора, не е в срокове, с които да сме съгласни, коментира председателят на Общинския съвет в Димово Добромир Тодоров.

„Категорично заставаме зад исканията на инициативния комитет с председател Тодор Илиев и организирания протест в събота и неделя от 10,00 до 12,00 ч. и ще се включим активно в него”, каза зам.-председателят на Областния съвет на БСП Димитър Велков.