Илияна Йотова: ГЕРБ има проблем с президентските избори, БСП може да ги спечели

Плевнелиев е първата личност, успяла да скара българите като общество

„ГЕРБ има проблем с тези избори и БСП има всички шансове да ги спечели”. Това заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова, на среща с партийния актив в община Брегово.

По думите й след освиркването на Цецка Цачева на събора в Рожен, с което хората са показали отношението си към нея, вероятно ще бъде преосмислена идеята тя бъде кандидатирана. „В същото време Бойко Борисов се чуди дали да поеме поста на президент или да разцепи партията си и да загуби парламентарните избори. ГЕРБ не е монолитната партия от предишните години, управлява с пет партии и е в некомфортна ситуация. Няма ги лентичките, няма ги магистралите и причината за това е, че Борисов направи така, че в България да няма пари и страната да е в пълна безперспективност като икономика и финанси”, каза Йотова.

По отношение на действащия държавен глава, тя бе категорична, че Плевнелиев е първата личност, успяла да скара българите като общество и който е свалил правителството на Орешарски чрез подкрепата си за протестърите. „Кой му даде право да поеме ангажименти за разширяване на функциите на НАТО на изток, кой му даде право да разделя нацията на русофили и русофоби?”, попита евродепутатът.

Йотова посочи, че в контекста на случващото се в Турция и Борисов, и Плевнелиев мълчат за отпадането на визите за турски граждани. “Готови ли сме да поемем бежанци, каквито вероятно ще има, каква е позицията ни за пътя на Турция – светска държава или ислямизация?”, попита още евродепутатът.

Тя посочи, че в следващите месеци БСП трябва да излъчи най-силните си две кандидатури и да не се срамува, че ще са партийни. „Георги Първанов и Татяна Дончева гледат на левицата като на донор на гласове. БСП има доказани хора, отстоявали национални позиции”, посочи Илияна Йотова.

Разговорът с актива в Брегово, в който участва и Красимир Янков, народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на левицата, продължи повече от два часа. На бреговските социалисти, при които гостува не за пръв път, Йотова каза, че при тях се чувства у дома, защото това е общината, в която БСП никога не е губила избори. Участниците в срещата бяха категорични, че на президентските избори ще постигнат един от най-добрите резултати за левицата в страната.

Преди срещата с актива, Илияна Йотова проведе разговори с кмета на общината Милчо Лалов, председателят на Общинския съвет д-р Цветан Топчиев и общинският председател на БСП Николина Ванчева.