Михаил Миков: С промените в Изборния кодекс аритметиката подменя смисъла на демокрацията

Кризата на доверието в политиците се е прехвърлило успешно от някои от към криза на доверието в самите институции

Аритметиката подменя смисъла на демокрацията – на избори да се търси позитивният вот, да се търси се подкрепа за определена политика. Това заяви зам.-председателят на парламентарната правна комисия Михаил Миков в коментар пред регионалната радиостанция на БНР - Радио Благоевград, по промените на управляващите в изборното законодателство, станали известни като „12 без 5“ заради прокарването им дни преди президентските избори.

Зад предложенията на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт за изменения в Изборния кодекс за лимит от 35 изборни секции в страните извън ЕС и зачитане на гласовете „Не подкрепям никого” при определяне на резултатите при президентски и кметски избори се крие реализация на договорки в управляващата коалиция от типа „на всекиму по нещо“, коментира юристът. „Крие се и пълната каша, която се забърка с т.нар. задължително гласуване, респективно с квадратчето „Не подкрепям никого“, която не съответства на смисъла и целта на изборите“, добави той.

Михаил Миков обясни хаоса, който постоянно се създава преди избори с поставянето на политическите сделки на по-високо равнище, отколкото смисъла на демократичното формиране на институциите, почиващо върху обществено доверие. По думите му кризата на доверието в политиците се е прехвърлило успешно от някои от към криза на доверието в самите институции, в демокрацията, в Конституцията. „Това са големите въпроси, които не се коментират. Не забелязваме и много политически коментатори да им обръщат внимание – това подрива доверието в демокрацията в България“, подчерта депутатът от БСП.

„Очевидно е, че мнозинството не иска да премахне квадратчето „Не подкрепям никого“, което трябваше да компенсира другата вътрешна сделка, тази за задължителното гласуване. Абсурдно е, когато се провеждат избори да се гласува с „Не подкрепям никого“, след като има предложени кандидатури и има достатъчно форми да не подкрепиш никого – като не отидеш до урните, като пуснеш бяла бюлетина или като задраскаш всички имена в бюлетината – това са все възможности, които обезсмислят въпросното квадратче, а то влияе единствено върху аритметиката“, отбеляза социалистът.

Миков припомни, че още при обсъждането на измененията в изборното законодателство през пролетта социалистите са алармирали, че става въпрос за подмяна на демократичните процедури: „Уж се създава предпоставка за протестен вот „против всички“, но смисълът на изборите не е този. Смисълът им е да индикира преразпределено влияние, което да влезе в основата на една подкрепяна от гражданите власт“, обясни народният представител от левицата и попита какво би станало, ако 51% от гражданите заявят, че не подкрепят никого – избраният парламент или президент с чия подкрепа ще управляват. Според Михаил Миков става въпрос за една много сериозна делегитимация на институциите в демократична България.

„Затова си позволих да употребя термина „декаданс на демокрацията“. Защото наистина става въпрос за подмяна на смисъла на изборите и на Конституцията. Аритметиката подменя смисъла на демокрацията, при който на избори се търси позитивният вот, търси се подкрепа за определена политика, която се представя от определени кандидати. Въпросът е принципен – подрива се фундаментът на демокрацията“, предупреди Миков. По думите му няма пречка някой, който не подкрепя никого, да участва в инициативен комитет и да издигне кандидат, след като не подкрепя всички други. „Защото едно такова гласуване означава всъщност не подкрепям институцията, а не персонажите, които заемат местата в тази институция. Ето това са големите въпроси, които някак си убягват от общественото внимание“, констатира парламентаристът.

„Доверие не може да се печели, когато се създава опция да се изразява недоверие“, категоричен бе Миков. „В края на краищата никой не пречи да се протестира – на площада, на улицата, а не анонимно. Защото когато протестираш, гласувайки тайно срещу всички, този протест не изпълнява функциите на протеста, който да влияе върху институциите, върху решенията, върху политиките, а остава една гола аритметика, която влияе само върху изборния резултат“, предупреди представителят на левицата.