Брегово към БСП: Държавата да си влезе в ролята, да не прехвърля само тежести към общините

Nov 15, 2018 ВРАЦА Новини Избори 0 1773

15.11.2018г.

„Държавата трябва да поеме своята роля и да не прехвърля само тежести към общините“. С тези думи се обърнаха в Брегово към народните представители от ПГ на „БСП за България“. Те подчертаха, че държавата трябва да поеме грижата за децата –  издръжката на децата в детските градини да бъде не само отговорност на местната власт, но и на държавата. Подобно искане те отправиха и за грижата за възрастните хора – осигуряването на социалния патронаж да не е грижа само на общината, както и издръжката на домовете за възрастни хора. Присъстващите призоваха да бъде развита отделна Визия за Северопазадния регион поради тежките икономически и демографски условия в него. Те поискаха и промени в законодателството така, че парламентът да разпределя средствата от преизпълнението на бюджета, а не МС.

„Визия за България“ е насочена към всеки българин, който чувства, че не живее както иска и заслужава- в периферията на Европа, няма достъп до образование, здравеопазване и доходите не му стигат да живее“, заяви депутатът от ПГ на левицата от региона Филип Попов. Затова в своя проект БСП е заложила промени в основните сектори на обществения живот – здравеопазване, образование, сигурност, икономика и регионално развитие. Той подчерта, че иначе няма шанс за спасение на региони, като Видин, които са забравени от управляващите.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов подчерта, че левицата вече два месеца провежда срещи граждани, браншови организации и експерти. Той каза, че интересът, при който протичат тези срещи говори, че има хора, загрижени за бъдещето на България „Нашата цел е да чуем възможно най-много хора. Само така ще можем да помогнем на страната си, и на региони, като Севрозападна България, които имат нужда от специално отношение“, каза още той. По думите му държавата не може да продължава да вдига ръце и да оставя всичко на пазара.

 „Ако остане само проект, „Визия за България“, няма как тя да бъде изпълнена“ заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Георрги Свиленски. По думите му БСП провежда срещи с възможно най-голям брой хора, така че тя действително да отразява интересите на българските граждани. По думите му в момента има много политически натиск, но единственият натиск, който оттук нататък трябва да бъде оказван е само от хората.

Народният представител Стоян Мирчев коментира, че в момента  протестират майки, пенсионери, селата са оставени на произвола на съдбата и престъпността се шири, затворниците бягат от затвора, вдигат се цените на бензина и хората нямат какво да ядат.  „Това показва, че в последните 10 години управляващите ликвидираха държавните системи, които трябва да се грижат за интересите на гражданите“, заяви той и подчерта, че вместо това се гледат интересите на капитала - 10% имат 90% от ресурсите. По думите му промяната трябва да започне от малките региони, но имаме нужда от системен подход, какъвто предлага „Визия за България“.

Депутатът от Брегово Цветан Топчиев отбеляза, че всички виждаме в какво положение е България. „Трябва да има държава,  когато и където е необходима, и тя да се грижи за своите граждани. БСП има воля за нужната промяна и за това ще се бори за доверието на хората“, каза още той. 

В дискусията взеха участие кметът на общината Милчо Лалов, представителите на БСП в местния парламент и председателят на общинския съвет на партията - Николина Ванчева.