Доц. Йорданов към министър Ананиев: Как ще обезпечите медицинската помощ на гражданите от Северозападна България?

Юни 27, 2019 Новини БСП в медиите 0 3778

27.06.2019

Декларация от името на ПГ на „БСП за България”

В последните години и месеци сме свидетели на пълзящ протест в страната от страна на специалистите по здравни грижи. Днес протестират медицинските сестри от болницата в Троян.

Повод за нашата декларация е изявление на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев вчера. За да реши проблема със специалистите по здравни грижи, които имат две основни искания – увеличаване на заплащането и премахване на търговския статут на болниците, той прави срещи в страната, с които се запознава със състоянието на всеки район на България. Малко учудващо, защото той е министър от доста време. Вчера срещата касаеше Северозападна България -  района Видин, Монтана, Враца и болницата „Св. Анна” в София. На тази среща министърът направи едно предложение за „гениално” решение на проблема със заплащането на медицинските сестри. Той каза, че болниците не могат да изпълнят своите задължения като обем от медицинска помощ и не могат да стигнат лимитите, които са им определени. Ананиев каза, че тези отделения, които не могат да получат достатъчно финансово заплащане и съответно сестрите да си получат заплатите, които искат, да бъдат закрити. Това касае закриване на болнични отделения в областни болници във Видин, Монтана и Враца.  С това си предложение за решение министърът нарушава  най-малко две неща. На първо място това е конституционното право  на всеки български гражданин да получи своевременна медицинска помощ, защото ако неврологичното отделение във Видин не е с добри финансови резултати и бъде закрито, пациентите от Брегово, трябва да получат медицинска помощ в неврологичното отделение в областната болница във Враца. Това са над 150 километра, при ясно какво състояние на пътищата. На второ място областните болници в България са гръбнакът на българското здравеопазване, те са една система и са многопрофилни- не може да закриеш едно отделение, защото нарушаваш нормалния ритъм  на получаване на медицинска помощ и консултации в другите отделения. В резултат на това изявление на министъра, от вчера сме бомбардирани от обаждания от разтревожени граждани, предимно от регионите Видин и Враца.

Ние предлагаме да поканим министъра на здравеопазването и той да представи пред нас какво има предвид с това предложение за решение и как то ще обезпечи медицинската помощ на българските граждани от Северозападна България.