БСП-Видин с декларация във връзка с пагубната здравната политика в областта

21.01.2020 г.

Безразличието към тежките проблеми на здравеопазването във Видинска област, което демонстрират управляващите на местно и национално ниво - кмет, председател на Общински съвет, областен управител, народни представители, премиер и министри, буди тревога и недоумение.

 Неглижирането на проблемите и нежеланието за реално справяне с недостига на медицински кадри, с несправедливото заплащане на труда им и разглеждането на пациентите като касички, от които се печели, превръща кризата във видинското здравеопазване в истинска катастрофа. Цената за нея плащат пациентите със здравето и живота си.

 Преди 7 месеца заявихме гражданската си позиция и се включихме в протестите за запазване на видинската болница с пълния ѝ обем дейности. Направихме това, което бе в правомощията ни на общински съветници - инициирахме създаване на  общински фонд „Здраве“, чрез който да се подпомогне функционирането на болницата и се гарантира по-добро заплащане на работещите в нея. Предложението ни бе прието от предходния Общински съвет, но по искане на областния управител то бе отменено.

 2020 година започна със задълбочаване на проблемите в болницата – нещо, за което предупреждавахме. От 6 януари отделението по неврология  спря работа, а десетки пациенти се насочват към болниците в Лом, Белоградчик и Монтана. Същия ден внесохме искане за свикване на извънредно заседание на Общински съвет – Видин. Поради организационна невъзможност или нежелание за съобразяване с потребностите на видинските граждани, само защото искането е внесено от опозицията, ръководството на местния парламент не го взе под внимание. За втори път инициирахме извънредна сесия с цел обсъждане на мерки за стабилизиране на видинската болница и създаване на фонд „Здраве“. Настояхме участие да вземат и представители на Министерството на здравеопазването и ръководството на лечебното заведение. Под искането се подписаха 15 от 33-ма общински съветници – осем социалисти и седем представители на други политически сили. За 18 общински съветници проблемът се оказа маловажен.

 До свикването на днешната извънредна сесия състоянието на МБАЛ „Света Петка“ се влоши още повече. На 18 януари предизвестие за напускане са подали четирима лекари от Акушеро – гинекологичното отделение, което поставя под съмнение функционирането му. 

 Ето защо настояваме за незабавна ревизия на здравната политика спрямо Видинска област. Апелираме кметът на Общината, който досега многократно е заявявал, че се ползва с  благоразположението на министър – председателя, да съдейства не само за временно потушаване на напрежението, но за запазване на областната болница с всичките ѝ отделения. Апелираме да работи не в посока „преструктуриране на болницата и търсене на възможности акушеро–гинекологичните случаи да се поемат от Медицински университет“.  Подобни опити вече бяха правени с отделението по нефрология. Резултатът – пациентски туризъм, завършил с летален изход.

 Обръщаме се към председателя на Общинския съвет със зов да не допълва с името си списъка на хората, допринесли за умирането на община Видин. Искането ни за запазване на здравеопазването в областта не носи цвета на политическа партия. То е надпартийно и сме убедени, че политическите групи ще забравят за програмните си различия и ще се обединят около каузата МБАЛ „Света Петка“ да остане основен стълб на здравеопазването в региона. Защото здравеопазването не е супермаркет и здравето не е стока!