Д-р Юри Ценков: В съвременната си история България никога не е имала по-голяма необходимост от дългосрочна и ориентирана към резултати социална политика

Юли 01, 2021 ВИДИН Новини Избори 0 561

01.07.2021г.

По данни на НСИ от 2010 г. до 2020 г. населението на страната е намаляло от 7 504 868 на 6 916 548.  588 320 души за 10 години. Това е официалната статистика. 

От тези данни възникват редица въпроси като:

  • Колко граждани на Р. България са в чужбина и не попадат в тази статистика, но също така никога няма да се върнат?
  • При силно застаряващо население и неспираната емиграция на младите хора, колко ще са гражданите на България след 30 години?
  • Каква ще е възрастовата им структура?
  • А кой ще плаща данъци, за да се издържа държавата?

Това е реален проблем пред сигурността на България! Тя изчезва и този процес вече не е бавен.

Според данни от Евростат за 2019 г. 32.5% или една трета от населението на България е в риск от бедност или социално изключване. Достъпът до качествено здравеопазване и образование също е проблем. Под въпрос е качеството на храните, лекарствата и редица други стоки. Българската култура и традиции се загърбват. Качеството на живот в България е ниско и продължава да пада. Това са само част от факторите, които определят липсата на сигурност в утрешния ден пред редица съграждани и те избират да емигрират. Тези, които остават в България, се притесняват да увеличават семейството си или готвят децата си за емиграция.

Социалната политика, ориентирана към повишаване на доходите и качеството на живот на хората е ключът към разрешаването на тези проблеми.

Как ще се свърже една такава политика с икономическото развитие?

Потреблението е съществена част от БВП и икономическия растеж на една държава. Към момента пазарът в България се характеризира с ниско потребление поради ниските доходи на преобладаваща част от населението. При такава ситуация бизнес средата в България няма как да е привлекателна, защото потреблението на вътрешния пазар е ограничено, което от своя страна задържа и развитието на микро и малкия бизнеса. Важно е да се уточни, че преобладаваща част от микро и малки бизнеси работят главно за вътрешен пазар и имат огромен социален ефект. В допълнение към това, тези микро и малки бизнеси са и потребители на по-големи предприятия, от които доставят стоки или материали, а също така потребяват и редица услуги, предоставяни от частни и публични организации.

Стимулирането на потреблението в разумни граници, такива че да не се завиши инфлацията, е основен фактор за икономическото развитие на една държава.  Тук е мястото, където може да се пресече социалната политика с политиката за икономически растеж.

От къде да дойдат парите за една такава политика?

Един такъв източник може де бъде работата на МВР, НАП, КПКОМПИ, прокуратурата, съда и редица други структури, които са натоварени със задачата да следят спазването на законите в страната и да възлагат правосъдие при тяхното нарушаване. Ограничаването на изтичането на милиарди може да е основен източник за провеждане на социални и социално-икономически политики.

Друг съществен фактор е цялостно управление ориентирано към резултати, защото за последните десет години има много мерки и много изхрачени пари, които се пропагандират като добре свършена работа, но резултатът е изчезващо, бедно и болно население без перспектива за по-добър живот.

Крайно време е за устойчива социална и икономическа политика, каквато е предизборната платформа на БСП за България.