Филип Попов: Няма да позволим Северозападът още да затъва

Nov 08, 2021 ВИДИН Новини Избори 0 303

Без целенасочена държавна подкрепа регионът няма да се измъкне, казва в интервю водачът на листата на БСП в 5 МИР – Видин

Филип Попов е роден през 1982 г. във Видин. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски". Aдвокат е в Софийската адвокатска колегия. Член е на НС на БСП. Народен представител от БСП в 42-рото, 43-тото, 44-тото, 45-ото и 46-ото НС. Бил е секретар на ПГ "БСП за България", зам.-председател на Комисията по правни въпроси и член на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Владее английски език. Женен, с две деца.

1. Г-н Попов, социолозите отчитат покачване на подкрепата за БСП в сравнение с парламентарните избори през април и юли. Как два месеца по-късно на фона на вихрещия се популизъм и в ситуацията на тежки кризи левицата се бори за доверието на хората?

БСП печели доверие чрез разумни решения, чрез прозрачност, отговорност и конкретни мерки, чрез грижа за хората. Всички българи видяха поведението на "БСП за България" в предишните парламенти. Всички видяха държавническия подход и усилията, които положихме за съставяне на редовен кабинет и излизане от кризата, в която се намира България.

2. Какви са разумните решения на "БСП за България" за излизането от тежките кризи в страната в момента - здравна, социална, икономическа, енергийна?

Преди да ги изброя, искам да отбележа, че силата на тези решения е в това, че те са следствие от диалог с гражданите, бизнеса и синдикатите. Те са плод на компетентност и задълбочено познаване на проблемите във всяка сфера и на техните решения. Предлагаме месечна субсидия от 200 кВтч до края на март за домакинства, които са затруднени да отопляват своите домове. Да се намали ДДС върху крайните цени на тока, газа, парното от 20 на 9 процента. Въвеждане на семейно подоходно облагане. С 550 лева за всяко дете ще се намалява данъчната основа на единия работещ родител. 6500 лева еднократна помощ за второ и трето дете, при условие, че единият родител е работил 24 месеца преди това. Търсене на парламентарен консенсус за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г. Предлагаме безплатни лекарства за деца до 14 години, защитени училища и защитени болници. Намаляване на ДДС от 20 на 9 процента на основни храни като яйца, хляб, месо и др.

Разбира се, България в този глобален свят трябва да има и силна външна политика, за което предлагаме и нормални добросъседски отношения с Русия. Северна Македония не може да стане член на Европейския съюз за сметка на българския национален интерес и история и като внушава дискриминация спрямо хора с българско самосъзнание.

3.На какви компромиси и с кои политически формации е готова БСП в името на сформиране на редовно правителство, което да поведе страната в тези тежки дни?

БСП показа и доказа, че има държавнически подход и направи всичко възможно за съставяне на редовно правителство в предишните два парламента. Тези мерки, които предлагаме към всеки един от стълбовете на държавността - образование, здравеопазване, икономика, социална политика, вътрешен ред и сигурност, външна политика, правосъдие и т.н., са разумните решения. Ние доказахме и показахме, че можем и знаем как да отстояваме интереса на всеки българин и подхождаме разумно, балансирано и отговорно в преговорите с останалите парламентарно представени партии и коалиции. Показахме, че не се борим за власт и постове, а за политики и мерки, които да извадят България от разрухата, до която я докараха властимащите последните десет години и тези, които уж желаеха промяна, но работиха за подмяна.

Наши партньори сега са всички българи, желаещи разум и стабилност в държавата. Червените линии, които няма да прекрачим и го доказахме, са именно тези, които тласкат България към този престъпен модел на управление, с който се борим ние от БСП.

4.Вашият избирателен район е в Северозападна България, която отдавна оглавява класацията на най-бедните региони в ЕС. Какво стана с обещаните от ГЕРБ преди 7-8 години милиарди от ЕС и бюджета за възраждането на региона?

Когато говорим за Северозападна България, се сещам за "Елегия" на Христо Ботев: "Ръжда разяжда глозгани кости, смок е засмукал живот народен, смучат го чужди и наши гости!". Това е ситуацията в нашия край - бедност, безработица, липса на перспектива, отчаяние и мизерия. До това ни доведе ГЕРБ след множеството лъжи и демагогия. Но ние от Северозапада сме сурови, достойни и борбени хора и винаги търсим решения. Няма да позволим регионът ни да затъва и да се маргинализира и на 14 ноември ще вземем разумното решение с номер 33 в интегралната бюлетина.

5.Кои мерки в програмата на БСП за първите 100 дни на новия парламент могат да се приложат за Северозапада и конкретно за Видин?

Проведохме множество срещи с граждани, спортни клубове и бизнес в региона. Всички мерки, които ние предлагаме, са не само реалистични, но и много необходими за Северозапада. Те са в подкрепа на бизнеса, за развитие на инфраструктурата, на туризма и за просперитета на региона, за борба срещу демографската катастрофа във Видинско.

Предлагаме и някои специфични регионални мерки, като спешно изграждане на участъка от пътя Е79 Монтана - Видин. Той беше вкаран в Оперативната програма "Транспорт 2014-2020 г." от БСП и беше изкаран като приоритет от правителството на Бойко Борисов. Програмата ни предвижда също изграждане на тунела под Петрохан, развитие на минералните извори във Видинска община и на балнеотуризма. Предложих да се обърне внимание и да се стартира проектът за изграждане на ВЕЦ при река Дунав, който ще осигури зелена чиста енергия и развитие на цяла Северна България. Изработихме и предложихме специален закон за развитие на Северозапада с целева субсидия от 100 милиона лева годишно.

Във Видин сме в един омагьосан кръг - няма инвестиции, защото няма кадри, а няма кадри, защото няма инвестиции. Без целенасочената подкрепа на държавата Видин не може да се измъкне сам от тежката ситуация.

6.С какви качества кандидатите в листата на "БСП за България" във Видин се изправят срещу конкуренцията?

Смея да твърдя, че листата на "БСП за България" е най-добрата в областта. Кандидатите са млади хора, но и хора с опит - юристи, лекар, инженер, икономисти, учител. Всички познаваме проблемите на региона и имаме представители от Видин, Белоградчик, Брегово, Димово. Всички милеем за Видин и за развитието на региона и ще работим за достойните хора от нашия край и за всички българи.