Вяра Емилова, Иван Ченчев, Филип Попов и проф. Гайдарски се срещнаха с БСП област Видин

26.03.2022

Актуалните политически въпроси и перспективи пред развитието на страната в условията на криза станаха повод за широка дискусия на работна среща с Областния съвет на БСП-Видин заедно с народните представители Иван Ченчев и Вяра Емилова. Срещата се проведе в изпълнение на решението на Изпълнителното бюро на БСП за разясняване на политиките на правителството и подготовка за местните избори.

Център на дискусията беше рационалното поведение на БСП в управлението, което го превръща в стожер за стабилност и сигурност.

"Имаме нужда от стабилност, от повече сигурност и от разумни решения. През първите 100 дни на това правителство се струпаха една след друга множество кризи, включително и тази в Украйна, което изправи България пред сериозни предизвикателства. Намирането на разумните решения в сегашната ситуация е гарант за по-доброто бъдеще на страната ни“, заяви Вяра Емилова.

Като “част от добрите политики“,  въпреки тежките 100 дни на правителството, Иван Ченчев посочи мерките, с които правителството ще стабилизира икономиката и компенсира домакинствата. „Това са: 250 лева компенсация за бизнеса на мегаватчас, които от 1-ви април стават 300. Мораториумът върху цените за битовите потребители, за да подпомогнат семействата и домакинствата", посочи  Иван Ченчев.

Според Ченчев тази мярка беше крайно необходима, защото е “важно за хората да знаят след два месеца колко ще струва токът, да си планират работата и доставките, както и финансите“.

Вяра Емилова изтъкна, че благодарение на водената политика от БСП от 1 април се увеличава минималната работна заплата, майчинството, обезщетението за отглеждане на дете, детските, безплатни детски градини, 50 млн. за енергийно бедни, увеличение на субсидиите и бюджета за капиталови разходи на общините.

"Относно помощта за икономиката, за домакинствата, мярката 60/40, която успяхме да запазим - за последните 100 дни, от тези мерки на правителството, 4 млрд. лева се върнаха в икономиката и домакинствата", допълни Емилова.

На актуалните въпроси на социалистите отговаряха и народния представител от Видин Филип Попов, Радослав Гайдарски - член на Изпълнителното бюро на БСП и Димитър Велков - областен председател на БСП-Видин.

Срещите с актива  на левицата продължават в Пазарджик и в Ловеч в следващите дни.