8 от 25 номинирани за общински съветници напускат листата на БСП заради действията на Пламен Трифонов

300 души ще се отчислят от  Видинската общинска организация с председател Пламен Трифонов

8 от 25 номинирани за общински съветници напускат листата на БСП заради действията на председателя на Общинския съвет на БСП – Видин Пламен Трифонов . „Ние оставаме в БСП, но заради неговото поведение, ще сменим партийната организация”, заявиха те. Това стана ясно от пресконференция на група социалисти от Общинската организация на БСП-Видин.  Димитър Велков,   областен председател на младежите и зам.-областен председател по организационните въпроси, подчерта, че до края на седмицата близо 300 души ще се отчислят от  Видинската общинска организация с председател Пламен Трифонов.

По време на пресконференцията социалистите категорично се разграничиха от стила на управление на Пламен Трифонов и ръководството на партийната организация, защото с действията си те не работили за партията и за идеята БСП. Според тях, криейки се зад идеята на партията, Пламен Трифонов и ръководството на партийната организация търсели само лично облагодетелстване. "Този стил на поведение на председателя на Общинския съвет е вреден, ограничава инициативата на партийните членове и на съветниците", заяви Кръстьо Спасов, два пъти областен управител на област Видин. 

От групата на социалистите, в която влизат както млади членове, така и дългогодишни деятели на партията, споделиха силната си тревога, че  с поведението и действията на Герго Гергов се уронва престижът и достойнството на една стогодишна партия, както и  на  членове и симпатизанти, поради което те се разграничиха и от Герго Гергов. Социалистите подчертаха, че времето е показало, че личните му интереси и амбиции са надделели над отговорността да служиш на гражданите на Видин. „Той не отстоява идеята на БСП за солидарност. Не може и да подкрепим човек, който все още е следствен, пуснат под парична гаранция", категорични бяха те. Обща бе оценката на социалистите, че зад действията на Гергов и Трифонов стоят лични мотиви, задкулисни игри, политически заигравки.

Те подчертаха, че на общинската конференция е взето решение да не се издига кандудатура за кмет. "Предстои решение на НС, с което ще стане ясно дали ще бъде издигната една или друга кандидатура, която да олицетворява идеите на организацията, да затвърждава принципите за единство и справедливост и солидарност. Ние правим политика и нашата политика е принципна, а чрез действията си Гергов и Трифонов не работят за политиката на партията, която е насочена към гражданите на Видин”, заяви Димитър Велков.

Социалистите допълниха, че на общинската конференция е било решено да подкрепат кандидатурата на независимия кандидат за кмет Гергов от Инициативния комитет. 

На пресконференцията присъстваха Димитър Велков, областен председател на младежите и зам.-областен председател по организационните въпроси, Кръстьо Спасов, бивш областен управител на областта и Димитър Тодоров, бивш зам.-областен управител, както и около 30 членове със собственоръчно написани молби за отчисление, възнамеряващи да се запишат в истинска социалистическа  организация, макар и от друга община.