Михаил Миков: Грамотността е достижение, което деградира в резултат на дясното управление

Сеп 08, 2015 Новини БСП 0 2070

Да попитаме управляващите защо заложиха правото на образование в полза на частните институции

„Обществото ни ще е стабилно, само ако отстоява последователни позиции по ключови за развитието си въпроси. Искаме повече справедливост, повече солидарност, повече свобода. Искаме достъпно здравеопазване и образование за всички. Това е нашата идея за социалната държава – държава без бедност, без „социално незначими” пациенти, без деца с отказан достъп до системата на народната просвета”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по повод Международния ден на грамотността, който тази година е под мотото „Грамотността в полза на изграждането на стабилно общество”.

„Грамотността бе едно от достиженията, които деградираха в резултат на дясното управление”, отбелязва лидерът на социалистите. „Призовавам Ви в предстоящата предизборна кампания да не пропускате да попитате всеки представител на партия от управляващата коалиция как и защо допуснаха да заложат правото на образование и на бъдеще на българчетата в полза на частните институции, които извличат търговска печалба?”, казва Миков в коментара си във „Фейсбук”.

 

Пълният текст на публикацията:

Скъпи приятели,

Отбелязваме Международния ден на грамотността под мотото „Грамотността в полза на изграждането на стабилно общество”. Обществото ни ще е стабилно, само ако отстоява последователни позиции по ключови за развитието си въпроси. Искаме повече справедливост, повече солидарност, повече свобода. Искаме достъпно здравеопазване и образование за всички. Това е нашата идея за социалната държава – държава без бедност, без „социално незначими” пациенти, без деца с отказан достъп до системата на народната просвета.

Някога много от тези достиженията бяха факт, а днес споменаването им се смята за популизъм. Грамотността бе едно от тези достижения, които деградираха в резултат на дясното управление. Но днешната власт ни налага решения, които отнемат възможността на много българчета да получат добро образование. Законопроектът за образованието на управляващите води до задълбочаване на проблемите с грамотността. Лобистките промени на правителството имат единствената цел да отклонят част от и без това оскъдния държавен ресурс към частните училища в големите градове за сметка на държавните и общинските училища. Това ще доведе до още по-голямо отпадане на деца от бедни семейства, защото частното образование ще остане все така недостъпно за всички, които не могат да си позволят да плащат многохилядните такси всяка година, а държавните и общински училища ще се закриват и едвам ще връзват изтънелите си делегирани бюджети.

Призовавам Ви в предстоящата предизборна кампания да не пропускате да попитате всеки представител на партия от управляващата коалиция как и защо допуснаха да заложат правото на образование и на бъдеще на българчетата в полза на частните институции, които извличат търговска печалба?