Михаил Миков: Поддържаме позицията си, че санкциите срещу Русия са контрапродуктивни

Сеп 08, 2015 Новини БСП 0 2214

От взаимен интерес е да развиваме икономическото и културно сътрудничество между България и Русия, включително и това в енергийната сфера

„Санкциите срещу Русия са контрапродуктивни и България търпи големи загуби от прилагането им”. Това каза председателят на БСП Михаил Миков на среща с председателя на Групата за приятелство с България в руския парламент Александър Василенко, която се проведе в партийната централа.

Миков припомни, че е заявил тази позиция на левицата още по време на посещението си в Москва през март, когато се срещна с председателя на Държавната Дума на Руската Федерация Сергей Наришкин. „Поставяме постоянно тези въпроси пред министрите от българското правителство и в Народното събрание, защото българският бизнес е потърпевш най-вече в туризма и земеделието, но също и в индустрията”, подчерта лидерът на социалистите.

„Важно е в тези трудни времена отношенията между нашите народи да останат на онова равнище, което познаваме и българите и руснаците искат”, категоричен беше Миков и обърна внимание: „От взаимен интерес е да развиваме икономическото и културно сътрудничество, включително и това в енергийната сфера. Все по-належащо е провеждането на заседание на съвместната икономическа комисия”.

В хода на разговора председателят на БСП сподели и отношението на левицата срещу дислоцирането на чужда военна техника у нас. Той припомни за приетата от Националния съвет на партията позиция, в която се казва, че социалистите не са съгласни в България да се разполага въоръжение, насочено срещу Русия.

Михаил Миков изтъкна добрите контакти между БСП и водещата руска лява партия „Справедлива Русия” и помоли Василенко да предаде поздрави на председателя й Сергей Миронов.

От своя страна Александър Василенко високо оцени отношението на БСП по посочените въпроси и подчерта, че за Русия е важна позицията на България, включително и в ЕС.