Инж. Людмил Димитров пред БЛИЦ: Започнахме промяната в БСП Видин, сега трябва да променим и управлението на общината

Окт 14, 2015 ВИДИН Новини Избори 0 1806

Над добрата инфраструктура и мащабните строителни проекти, стои само едно – това са хората

Инж. Людмил Димитров е на 42 години, има магистърска степен по промишлено и гражданско строителство във ВСУ „Любен Каравелов“ София и звание старши лейтенант. От 1996 до 2000 г. е ръководител на строителни обекти на площадката на АЕЦ Козлодуй, изпълнявани от ГУСВ. Работи като главен инженер в „Бдин“ АД Видин. От 2003 до 2011 г. е управител на строителна фирма „СМК“ ЕООД Видин. От 2013 до 2015 г. е технически директор и член на УС на „Дунав мост Видин-Калафат“, участва и в неговото изграждане. На Местни избори 2015 е кандидат за кмет за община Видин, издигнат от БСП.

Г-н Димитров, вие сте инженер и сте работили изцяло в частния сектор, до момента не сте заемали постове в държавната администрация. Човек би казал, че предвид мениджърския ви профил, по-вероятно е да сте кандидат от някоя дясна политическа формация. Защо избрахте именно БСП, за да се включите в надпреварата за местната власт?

Най-добре от моите опоненти във Видин знам колко е важно да се лее асфалт и да се гради България. Имам солиден опит в областта на строителството и управлението на големи обекти като АЕЦ Козлодуй и Дунав мост 2. Но над добрата инфраструктура и мащабните строителни проекти, стои само едно – това са хората! Единствено БСП у нас предлага истинска социална, лява политика в полза на хората. БСП изгради и прие Леви стандарти за управление в местната власт, които утвърждават принципите на справедливост и солидарност. Не е вярно, че няма дясно и ляво в политиката, че всички партии са еднакви.

Защо? Кажете повече за разликите?

Последиците от неолибералното, дясно управление ги виждаме всички - и ние тук във Видин страдаме от тези видими резултати. Видин е най-бедната община в страната. Преди 16 години тя бе развит регион в България, а днес се „радваме“ на безработица, обезлюяване и липса на инвестиции. Избрах БСП, защото левицата не само подкрепя благоустройството и подобряването на бизнес климата. Тя най-вече настоява за достъпно здравеопазване за всички граждани, без разделяне на хора със „социално значими“ и такива със „социално незначими“ заболявания. За предоставяне възможност на родителите да образоват своите деца в държавни и общински учебни заведения, а не само в частните училища. За намаляване таксите в детските заведения. Това не са просто приказки, а действия! Само за 14 месеца, в предходното правителство с мандата на БСП, за нашата област бе направено доста – след включване в групата на големите градове, Видин получи финансиране в размер на 38 млн. лв. oт програма „Растеж и развитие на регионите“, направена бе Държавна инвазивна кардиология във видинската болница, за чието функциониране сегашното правителство все още не дава разрешение. При мандата на БСП бяха извършени дългочакани ремонти на надлези и сгради на обществени и учебни заведения. Върнати бяха закритите от ГЕРБ регионални поделения на институции – Митница, Напоителни системи и Инспекция по труда. По различни програми бяха осигурени над 25 млн. лв. за реализация на множество значими проекти в цяла област Видин.

Някои ви наричат „парашутист на Миков“ и добавят, че при издигането ви за кандидат-кмет не сте получили подкрепата на бившия председател на БСП Видин и неговите хора. Какво отговаряте на това?

Горд съм, че имам подкрепата лично на Михаил Миков, не само като председател на НС на БСП, но и като човек. Уважавам хора като него, които мислят и помагат с желание на своя роден край! Заедно с подкрепата на председателя на партията обаче, аз имам и тази на нейния Национален съвет, който на свое заседание утвърди с пълно мнозинство моята кандидатура като кмет на Видин. Що се отнася до бившия председател на БСП Видин и кликата около него - ще кажа „Не, благодаря! Не желая подкрепата на хора, искащи властта на всяка цена и за лична изгода!“. Управлението не бива да бъде превръщано в частна фирма, а общинската администрация да остава единствено диспечер за разпределение на финансов ресурс и обществени поръчки. Тя трябва да работи в синхрон с очакванията на жителите на общината и техните интереси. Администрацията трябва да разходва средствата от общинския бюджет прозрачно. Започнахме промяната в БСП Видин, сега трябва да продължим и с промяна в досегашното управление на общината, да излезем най-после от тази 16-годишна спирала на пропадане на нашата община.

Повечето кандидати, включително и във Видин, дават подобни обещания по време на предизборните си кампании, но после те остават празни, нереализирани. Вие от този тип ли сте?

Точно заради излъганите неведнъж очаквания на видинчани в предходните кметски мандати, реших още по време на моята кампания да има и реални дела. Не искам да чакам да стана кмет, за да започна да изпълнявам обещанието си да бъда в услуга на хората! Затова с кандидатите за общински съветници от БСП стартирахме няколко инициативи още сега. Въведохме пряка телефонна линия, на която всеки гражданин може да зададе своите въпроси или да сподели проблем, за чието решение аз и моят екип ще потърсим решение. Създадохме Фонд за подпомагане на даровити деца от Видин, в който общинските съветници от БСП ще даряват 30% от своите месечни заплати. Разпределихме селата и кварталите в общината и всеки наш общински съветник ще отговаря за определен брой от тях, ще ги посещава лично всеки месец, за да бъдем информирани и решаваме проблемите заедно и бързо. Поемам ангажимент да има реален приемен ден на кмета и на кметските наместници, както и да правим публичен отчет за дейността си на всяка година от управлението.

Част от кампанията на Местни избори 2015 във Видин премина в обяснения кое е истинското БСП и кои са лъжебесепарите...

Ние не сме обяснявали кои сме, хората ни познават. Казваме им само, че ново начало се поставя с нови хора! Листата с кандидати за общински съветници на БСП в нашата община е балансирано съчетание именно на нови, успешни лица и доказани, опитни „строители на Видин“, поставили началото и развили значими местни предприятия. Професионалисти в различни области с неопетнени имена, независими от олигархични интереси. Подетата към нас негативна кампания е водена от лица с лични свръх-амбиции и частни интереси. Но мен не ме ядосва толкова фактът, че те безуспешно се опитват да се домогнат до авторитета на БСП. Причината да копират утвърдената партия е повече от ясна – БСП има изградени позиции и огромен брой симпатизанти във Видин. Преди дни на площад „Бдинци“ направихме най-многолюдната среща в тази предизборна кампания. Ядосва ме обаче опитът на тези лица да се подиграят и да омаловажат интелигентността на видинчани! Роден съм, работя и живея тук, познавам хората на Видин. Вярвам, че с интелект и интуиция те различават кои са лъжеродолюбците, лъжебесепарите, псевдо-загрижените. Такова самоцелно ламтене за власт не може да остане неразбрано! Аз знам, че хората имат памет, виждат и отричат и това политическо хамелеонство, преминаването на кандидати от партия в партия с една цел - да бъде заграбвана власт.