Инж. Людмил Димитров кандидат на БСП за гр. Видин: Ново начало се гради с нови хора

. Имаше натиск Видин да остане без кандидат на БСП, за да спечелят ГЕРБ служебно

ЛЮДМИЛ ДИМИТРОВ е на 42 г. Роден, израснал и живее в гр. Видин. Завършил е Математическата гимназия. Инженер, магистър по промишлено и гражданско строителство от ВСУ "Любен Каравелов" - София, старши лейтенант. От 1996 до 2000 г. е ръководител на строителни обекти на площадката на АЕЦ "Козлодуй", изпълнявани от ГУСВ (наследник на Строителни войски). Работи като главен инженер в "Бдин" АД (Видин) на обекти в цяла България. От 2003 до 2011 г. е управител на строителната фирма "СМК" ЕООД във Видин. От 2013 до 2015 г. е технически директор и член на УС на "Дунав мост Видин-Калафат", участва и в изграждането на Дунав мост 2. Женен, с две деца.
 "През последните 4 години във Видин са влезли над 100 млн. лв., а по улиците не се виждат инвестирани и 5 млн."
 

- Инж. Димитров, защо се съгласихте да влезете в кметската надпревара за Видин?
 - Когато Младежкото обединение на БСП във Видин ме покани да издигне кандидатурата ми за кмет на общината, не се двоумих. Първо, защото се чувствам подготвен да изпълнявам тази работа. И второ, защото се чувствам задължен да помогна на града и на моите съграждани, които се нуждаят от истинска лява политика, а никой друг кандидат не им я предлага.
 - Смущава ли ви начинът, по който бяхте издигнат - общинската конференция на БСП във Видин реши партията да няма свой кандидат, а вие бяхте одобрен от Националния съвет?
 - Наистина имаше натиск БСП да не издига кандидатура и някои хора на местно ниво, водени от собствените си частни интереси, станаха проводник на това решение. Без кандидат на левицата видинчани щяха да останат без възможност за реален избор - всички останали кандидатури са проводници на дясното или на корпоративни интереси, включително и тези, които се крият зад етикета "кандидат на гражданското общество" или "независим кандидат". Това обаче означаваше служебна победа за ГЕРБ, които се явяват на тези избори с двама кандидати - един партиен и един прикрит, който трябваше да вземе левите гласове.
 В крайна сметка БСП не се поддаде на корпоративния натиск и издигна собствена кандидатура, с която да отстоява интересите на гражданите.
 Колкото до това дали се смущавам - да, смущавам се, че във Видин се правят опити да се разедини партията, но се надявам ръководството с бързите си действия да ги тушира, БСП да влезе в кампанията единна и всички социалисти да застанат зад моята кандидатура, за да победим.
 - Ще ви припознаят ли, след като не сте член на партията? И на каква друга подкрепа ще разчитате?
 - Не се съмнявам в това. Не само защото аз съм кандидатът на БСП. Дядовците ми, единият от които е бил директор на "Видахим", а другият - на Месокомбината във Видин, както и родителите ми, са познати и уважавани хора.
 Може да не съм познат на политическата сцена, но съм познат за обикновените хора във Видин и съм един от тях. Дълги години съм бил управител на най-голямата строителна фирма, след това участвах в строителството на Дунав мост 2 и бях технически директор на моста след пускането му в експлоатация.
 Близо 25 години работя в строителството и съм свикнал хората да бъдат оценявани по постиженията им в реалния живот и в професионалната им сфера. Затова ще разчитам и на всички, които ме познават от моята работа, както и на тези, на които им е писнало от случващото се във Видин през последните 16 години на дясно управление и искат промяна. Тук включвам двата мандата на СДС, единия мандат на ГЕРБ и изтичащия сега мандат, който бе колаборация на икономически интереси в общинския съвет.
 - Как ще убедите хората, които са загубили всякакво доверие в политиката, че този път ще има ново начало?
 - Погледнете кои са другите кандидати - действащият областен управител Момчил Станков, действащият зам. областен управител Огнян Ценков, действащият кмет Герго Гергов, действащият общински съветник и председател на групата съветници на ГЕРБ Росица Кирова. Всички те участват във властта и имат своята персонална отговорност за плачевното състояние на Видин. За разлика от тях, аз не съм участвал в политиката, а ново начало се поставя с нови хора.
 Някои ще кажат, че нямам политически опит, но идвам от строителния бизнес, от живота, от хората, и съм наясно с техните проблеми. А хората с опит видяхме докъде докараха града ни. Видинчани могат да поставят ново начало, като изберат строителен инженер, с когото да започнат да градят от основите, както се строи сграда.
 - Кои са основните проблеми на Видин, които трябва да стоят на вниманието на бъдещия кмет?
 - Много са - като се започне от финансовите проблеми, разбитата инфраструктура и чистотата, мине се през градоустройствените - занемарена централна градска част, неблагоустроени жилищни квартали, лоша организация на движението, и се стигне до липсата на политика за привличане на инвестиции, на политика за децата и младежите и на грижи за хората от третата възраст. Лошо се управляват общинската собственост и общинските предприятия, които са в ликвидация или на ръба на оцеляването, а за видинчани обществените поръчки са мръсни думи заради съмненията за порочни  практики.
 Неслучайно в първия учебен ден призовах останалите кандидати да поемат ангажимент, че обществените поръчки за доставка на храни в учебните заведения например ще се провеждат при пълна прозрачност, защото е грехота да се взима от залъка на децата. Хората в нашата община се нуждаят от солидарност и справедливост, а категорично не е справедливо да се печели от бъдещето на Видин. Затова, ако получа подкрепата на моите съграждани, ще създам Обществен съвет от родители, който да контролира процедурите за избор на доставчици, защото само така ще се върне изгубеното доверие към кмета и неговата администрация.
 Ще дам още един пример - с т.нар. синя зона. В момента центърът на Видин е превърнат в гигантски паркинг, през който не може да се мине. Синята зона не е ефективна и ако се ръководеше на пазарен принцип, да е фалирала досега. Разчита се на хора, наети по програми, които си губят времето да късат билетчета, вместо да работят качествено в дейности, от които градът и неговите жители биха имали полза. Категоричен съм, че синята зона трябва да се премахне, да се създаде нова организация на движението в центъра, като се помисли за осигуряване на достатъчно паркинг места.
 - Можете ли да посочите конкретни ангажименти, които ще реализирате?
 - Преди местни избори кандидатите идват с грандиозни обещания, които никога не се случват. Няма да давам такива обещания, а каквото кажа, ще е реалистично и изпълнимо и видинчани ще го намерят в програмата, която ще бъде обявена при официалното откриване на предизборната кампания.
 Задължително е да се направи преглед за какви проекти да отидат онези 38 млн. лв., които Видин ще получи до 2020 г., след като със съдействието на Михаил Миков правителството на Орешарски включи града ни в групата на големите градове.
 Не трябва да правим проекти заради едното усвояване на евросредства. Те трябва да са такива, че хората да почувстват ефекта от реализацията им. Сега се отчита, че през последните 4 години във Видин са влезли над 100 млн. лв., а по улиците не се виждат инвестирани и 5 млн. Попитайте видинчани и те ще ви кажат, че тези пари по никакъв начин не са подобрили жизнената им среда и стандарта им.
 В програмата на всеки кандидат трябва да присъства като приоритет изграждането на инфраструктура в Северната промишлена зона, за да бъдат привлечени инвеститори, както и развитието на туризма - фестивален, културен, религиозен, включително и СПА.
 - Във Видин се очертава тежка кампания, в която се залага на черния пиар. Вие каква кампания ще водите?
 - Като бивш военен съм човек на честта и моята кампания ще бъде коректна и позитивна. Ще заложа на срещите с хората, за да им представя моята визия за развитие на Видин и на общината, но и за да чуя тяхното мнение и техните проблеми.

Дума 17. Септември 2015 , брой: 215 
Интервю на Нина ТАНЕВА