Михаил Миков: Конституционният съд отхвърли антихуманния здравен пакет на кабинета „Борисов 2“ и министър Петър Москов

Мар 08, 2016 Новини БСП в медиите 0 2171

Колкото повече левицата защитава интересите на гражданите, толкова повече критици ще се намират

Конституционният съд е обявил за противоконституционен основния и допълнителния пакет на здравния министър Петър Москов. Това съобщи в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков. По думите му, това показва, че предложението за разделянето на здравната помощ е антихуманно действие. Лидерът на левицата допълни, че това е доказателство, че с вота на недоверие в областта на здравеопазването БСП е искала да защити интереса на гражданите и е постигнала реални резултати в тази посока.

„Днес Конституционният съд прие мотивите за противоконституционност на разделянето на гражданите на такива със социално значими заболявания и такива, които трябва да чакат за здравни услуги, независимо, че имат сериозни заболявания. С 11 на 1 гласа Конституционният съд отмени това антихуманно решение на Кабинета „Борисов 2“, предложено от министър Петър Москов. Важното е, че има орган в България, който да налага върховенството на Конституцията“, каза Михаил Миков. Председателят на БСП допълни, че взетото решение от Конституционния съд поставя на първо място интересите на хората, а не на бизнеса и икономиите в Здравната каса.

„Президентът Росен Плевнелиев бе солидарен с управляващите и не наложи вето на Закона за здравеопазване. Днес обаче Конституционният съд потвърди, че нашето искане към президента е било основателно.“ Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в ефира на Радио „Фокус“. Според лидерът на социалистите президентът вече няма подкрепа от ГЕРБ, които с този си акт са  признали провала си в президентската институция.

На въпрос дали БСП е слаба опозиция, Михаил Миков заяви, че има злонамерени критици и колкото повече левицата защитава интересите на българските граждани, толкова повече критици ще се намират. „Нека тези, които не са доволни от това, което отстояваме – в сферата на здравеопазване например, да ни критикуват“, коментира Михаил Миков. „БСП не се страхува от предсрочни избори. Важни са избирателите – те определят картината на един вот, не прогнозите на социологическите агенции“, коментира социалистът появилите се през последната седмица изследвания.  

Той бе категоричен, че въпреки спекулациите, че БСП е партия със застаряващ електорат, левицата има подкрепата на младите хора. Показателно за което е присъствието и активното участие на представители на нейното Младежко обединение от 8 области в страната на конференция, проведена на 5 и 6 март в Сливен. „Това са млади и активни хора, които участват и в местната власт. Хора, които виждат в лявата идея защита на политиките, от които имат нужда мнозинството българи“, подчерта лидерът на социалистите.